Trots op Enschede
‘Bent u trots op de kerk in Enschede?’, die vraag stelde Marlies Claasen bij de talkshow voor Toekomst Religieus Erfgoed aan classispredikant Klaas van der Kamp. ‘Heel trots’, antwoordde hij, ‘vooral omdat men vanuit een concept consequent heeft doorgedacht. Vaak hoor je van discussies over kerkinterieur en aan het einde wordt er dan een compromis gesloten en plaatst men een statafel bij de deur. Hier is een visie door vertaald naar het interieur, waar men een grote ontmoetingsruimte met keuken centraal heeft ingericht. Ook de pastores werken als team en minder als zzp-er’.
In een talkshow van twee uur kwamen aspecten aan de orde van een doorgaand religieus gebruik van kerkgebouwen. Het live-programma wordt in diverse delen opgenomen en is bedoeld voor beleidsmakers en andere geïnteresseerden. Er kijken veel ambtenaren van gemeenten, die ook live kunnen reageren. Er zijn edities geweest over het hergebruik van kerken. Men realiseerde zich dat van de 7200 kerkgebouwen in Nederland er evenwel 4000 een voortgaand religieus gebruik blijven kennen, dus werd daar een speciale aflevering aan gewijd.
In de show is ook een column te zien en te horen van professor Mees te Velde uit Hasselt. Hij brak een lans voor de inzet van de kerken voor nieuwe woongemeenschappen, die op levensbeschouwelijke grondslag een soort kloostergemeenschap willen vormen. Binnenhuisarchitecte Daphne van der Knijff-Looman vertelde over haar nieuwe boek ‘Vol vertrouwen de kerk verbouwen’. En er waren twee tafels van mensen die ingingen op hun ervaringen met de inzet van de kerk voor religieus gebruik.
In de eerste tafel bespreken de deelnemers de opgave voor kerken bij voortgaand religieus gebruik. Aan tafel zitten Gerard Bol (parochiekern H. Joannes de Doper te Katwijk), Henk de Gelder (ouderling-kerkrentmeester Augustijnenkerk Dordrecht) en Tom Mikkers (voorganger bij de Vrijzinnigen NPB Wassenaar).
In de tweede ronde kijken ze wat kerkgemeenschappen kunnen doen om de oorspronkelijke functie van het kerkgebouw in stand te houden. Hoe kunnen kerkgemeenschappen zich equiperen om toekomstbestendig met hun kerk-zijn en hun gebouwen om te gaan? Wat is nodig om een gezonde exploitatie te kunnen garanderen? Aan tafel zitten Gerben van Dijk (voorzitter commissie Protestantse Visie op het Kerkgebouw), Freek van Genugten (secretaris Bisschop van Den Bosch) en Annelies van der Kolk (voorzitter Stichting Oude Gelderse Kerken).
Wie de hele talkshow wil zien kan de opname terugkijken. Wie het fragment van Enschede wil zien kan doorklikken naar 1,11,26 uur. Als u de uitzending terug wilt kijken is dat mogelijk via deze link
Foto: Klaas bij de talkshow, die werd opgenomen in een studio in Utrecht