Foto: archieffoto van de IJssel in de buurt van Wilsum 

Diepgang aan de IJssel


‘Diepgang aan de IJssel’. Zo heet de samenwerking van drie predikanten die in onderling overleg enkele diensten organiseren. Drie voorgangers uit drie IJsselplaatsen hebben een gezamenlijke prekenserie gemaakt die ze afwisselend in elkaars gemeente naar voren brengen.

Ds. Bernhard van der Knijff van de hervormde gemeente in Wilsum schrijft over het initiatief in de Waarheidsvriend, het orgaan van de Gereformeerde Bond. Bernhard van der Knijff heeft samen met zijn collegae ds. Martin van Dam uit IJsselmuiden en ds. Wim Polinder uit Kampen het idee uitgewerkt. Ze stelden gedrieën vast dat het een uitdaging is om lijn aan te brengen in de middagdiensten. Deze diensten hebben van ouds een lerend karakter. Ze besloten een gezamenlijke opzet te maken met een doorgaande lijn. Het lerende karakter krijgt daardoor een meer logische opbouw. Ds. Martin van Dam werkte het thema van het gebed uit, ds. Wim Polinder het thema van de Heilige Geest en ds. Bernhard van der Knijff het thema van de vergeving.

Ds. Bernhard van der Knijff schrijft in de Waarheidsvriend: ‘We bieden het pakketje eerst in de eigen gemeente aan. Later in het jaar hopen we de pakketjes aan te bieden in de andere buurgemeenten’. De diensten vinden plaats op dezelfde zondag. De gemeenten krijgen steeds een verdiepend drieluik over kernthema’s van het geloof. Dus in totaal komen er negen verdiepingsdiensten in elke gemeente.

Bernhard van der Knijff: ‘Al met al is het onze hoop dat deze samenwerking voor de gemeenten zal leiden tot inspirerende leer- en themadiensten die duidelijk in het teken staan van (geloofs)verdieping. Op deze manier hopen we de gemeenten ‘diepgang aan de IJssel’ te kunnen bieden en de verbondenheid tussen de buurgemeenten te versterken. Al was het maar door de gezamenlijkheid van dit initiatief te benadrukken en in de diensten ook te bidden voor de verdiepingsdiensten in de buurgemeenten’.

Het thema van de collegiale samenwerking is voor de classis een belangrijk item. De classispredikant probeert waar mogelijk de werkgemeenschappen van predikanten en pastores te bezoeken om het belang van onderlinge afstemming te onderstrepen. Op 25 april houdt de classis een lunchbijeenkomst voor de werkgemeenschappen om de onderlinge samenwerking in zijn algemeenheid te bespreken.