Kerstnachtdienst 2023 uit Blokzijl
De Kerstnachtdienst in de streektaal komt dit jaar vanuit de Grote Kerk in Blokzijl. De opnames vinden plaats op woensdag 20 december vanaf 19.30 uur. De deuren van de kerk gaan open om 19.00 uur. Het thema is 'Körtbi'j'. De overdenking wordt verzorgd door ds. Klaas van der Kamp en vicaris Ronald Cornelissen is de liturg. Gerda Vedders uit Markelo en Karin Rozendal uit Blokzijl verzorgen de schriftlezingen, respectievelijk uit Genesis 28: 10-19 en Lukas 2: 6-16.
Bij het thema 'Körtbi'j' mag je denken aan God, die dichterbij is dan mensen vaak denken. En daarmee zijn ook de mensen gemaakt naar Gods gestalte dichterbij dan je denkt. Een actuele toepassing in een tijd dat Nederland bij de verkiezingen mensen vooraan zet die nog moeten bewijzen dat ze in staat zijn verbindend leiderschap aan de dag te leggen.
Die vragen over 'nabijheid' en 'inclusiviteit' spelen ook in de provincie trouwens. Zo heeft men in Blokzijl recent nog een standbeeld opgericht voor Maurits van Oranje, een man die bijgedragen heeft aan de rijkdom en veiligheid van Blokzijl - positief dus - tegelijk de man die de VOC heeft opgericht en daarmee de basis heeft gelegd onder de slavenhandel. Wie zal het Blokzijl kwalijk nemen? In Kampen heb je de Van Heutzkazerne, vernoemd naar een generaal die veel slachtoffers gemaakt heeft op Sumatra, Nederlands-Indië. En in Enschede heb je de straat J.P. Koenstraat, genoemd naar Jan Pieterszoon Koen, ook met een koloniaal verleden.
Niet alleen Maurits kreeg een standbeeld in de haven van Blokzijl; dit standbeeld verwijst aan de achterkant naar Mehatma Ghandi en de tekst is toegevoegd: 'Er is genoeg voor ieders behoefte; maar niet voor ieders hebzucht'.
Vanuit de sluis bij de oude houten deuren van de haven zie je in de verte de Grote Kerk van Blokzijl.
De Grote Kerk in Blokzijl biedt plaats aan zo'n driehonderd mensen; zaterdag 25 november was er een voorbespreking waar Bert Groothengel, één van de founding fathers in 2002 van 'de kerstnachtdienst in streektaal' (samen met Anne van der Meiden en Theo Kroeze), voor het laatst zijn bijdrage aan leverde. Hij is hier met vergrootglas zichtbaar als de man die als enige op de stoelen zit. Rechts in het gangpad wijzend met zijn rechterarm: Hans Meijer de regisseur.
Bij de generale doorloop op 25 november wordt uitvoerig gekeken naar het licht; 320 Kelvin wees de meter aan in de kerk. Hier een lichttechnicus op de preekstoel om het preekstoellampje te laten testen, wat televisietechnisch vaak hinderlijk licht verspreidt.
Wie op een zomerse dag de Grote Kerk bezoekt als toerist ziet een prachtig doophek om de kansel, waarmee het liturgisch centrum wordt afgebakend. Het hele hek zal voor de televisieopname worden weggehaald, zodat het niet al te prominent het beeld wegkaapt voor musici van Toda en koperensemble De Bazuin.
Nieuw bij deze kerstnachtdienst is de inbreng van kinderen met tekeningen. Vooraf hebben diverse kinderen tekenen gemaakt bij het thema. Ze kregen de vraag: 'Als je als vreemdeling nieuw bent ergens, wat zal je dan fijn vinden?' Er kwamen innemende antwoorden:
* Ik help iemand door de weg te wijzen naar de boerderij (Ilse, 6 jaar);
* Als er iemand gepest wordt, dan ga ik er naast wonen om te helpen, zodat hij niet meer gepest wordt (Nick, 10 jaar);
* Als iemand nieuw is, is het leuk als je uitgenodigd wordt voor een slaapfeestje (Levi, 8 jaar).
Op de foto een tekening van Levi met ballonnen en pakjes en de Engelse-sound-tekst 'Best frens voorever'.
Marit (12 jaar) zei bij haar tekening: 'Als het niet lukt, vraag dan om hulp'.
Het is best een heel team, dat zich bij het doornemen van de generale doorloop in de consistorie van Blokzijl verzamelt:
op de voorgrond de organiste Corrie van den Berg en van haar uit links om verder: Gerrit Beunk (coördinator), Gerda (bestuurslid), Martin (muziekgroep Toda), Anna en Hester (van de Bazuin), Ronald (liturg), Hans (eindredacteur/regisseur), Bert (afscheidnemend coördinator), de technicus van RTV-Oost, Karin (scriba Blokzijl) en Sandra (coördinatie van RTV-Oost).
Blokzijl is niet alleen bekend vanwege de kerk, de haven en de pittoreske straatjes. Dit is ook de plek waar het vermaarde meersterrenrestaurant 'Kaatje bij de Sluis' te vinden is. Bert Groothengel en zijn vrouw, voor het laatst bij de doorloop aanwezig, besloten een nachtje in Blokzijl te boeken voorafgaand aan de doorloop en het negen-gangen-diner te gebruiken in het vermaarde restaurant. Het kost wat, maar dan heb je ook wat.
Hoe snel kan de look veranderen van een standbeeld. Was het standbeeld verwijzend naar Ghandi bij aankomst nog puur, bij vertrek vanuit Blokzijl 2,5 uur later had het een oranje shawltje gekregen en op de stenen voor het beeld met verf in het oranje een opgestoken hand en de melding: 'Meld geweld 0800 2008'.