Expositie in Waterstaatskerk te Hengelo

 

De schrijfster en filosofe Désanne van Brederode opent zondag 26 februari om 12.00 uur de expositie Catharsis in de Waterstaatskerk te Hengelo. Bezoekers die zich in de lichamelijke en geestelijke reiniging willen verdiepen waarvoor catharsis staat, kunnen op woensdag en zaterdag van 13.30 uur tot 16.00 uur terecht in Hengelo; de tentoonstelling blijft geopend tot en met 10 april. Dat bericht ds. Arent Weevers, predikant in Hengelo en studentenpredikant in Deventer.  

Désanne van Bredero gaat tijdens de opening in op het thema van de tentoonstelling. Er is speciale medewerking daarbij van Rosa Berman - violiste en performer. Zij maakt improvisaties op de viool naar aanleiding van de lezing en twee kunstwerken.

 

Tijdens de openingsdagen tussen 14.00 - 15.00 uur is bijna altijd een van de kunstenaars aanwezig. Wil je weten wie? Kijk op facebook: www.facebook.com/Waterstaatskerk

 

Maandag, woensdag en vrijdag 8.30 - 8.45 uur is er een moment van contemplatie. Met aansluitend tentoonstellingsbezoek. Elke vrijdag om 12.30 uur is er gebed voor vrede en verzoening, waaraan door heel Nederland vele kerken en geloofsgemeenschappen meedoen. Ook aansluitend op dit gebed kan men de tentoonstelling bezoeken.

Studiedag 


Zaterdag 1 april is er een speciale studiedag rond het thema. De studiedag is van 10.00 - 14.30 uur. Er zijn verschillende sprekers die ingaan op loutering en rouw:
* ziekte en kunst - Árpád Szombathelyi (Kunstenaar);

* relaties - Arent Weevers (Studenten)predikant;

* symbolen/rituelen - Hermien Embsen (Ritueel begeleider en counselor);

* het lichaam - Nelleke Nijhuis (Meditatie leraar en begeleider).


De studiedag is i.s.m. de ‘7+1’ meetings in de Waterstaatskerk. Aanmelding voor lunch en groepsgesprekken in de middag op 1 april bij coördinator Rinse Visser, 7plus1@waterstaatskerk-hengelo.nl.

 

De tentoonstelling Catharsis is een initiatief van de Protestantse Gemeente Hengelo /  Kunstcommissie WSK in samenwerking met medecurator Ricardo Liong-A-Kong. De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door de Vereniging voor Vrijzinnige Protestanten Hengelo.  


Ds. Arent Weever schrijft over de catharsis onder meer: ‘Wanneer heb jij de boel bij jezelf opgeschud om verder te kunnen? Moet jij nog iets achterlaten om over een hobbel heen te komen? Wat moeten we samen ‘schoonmaken’ om perspectief op een beter leven te houden? Of het nu een sessie met een psycholoog, intensieve zelfreflectie of een darmspoeling in het ziekenhuis is: soms moeten fysieke, emotionele of geestelijke blokkades opgeruimd worden om zinvol verder te kunnen leven. Het gaat hier om reiniging of zuivering, de letterlijke betekenis dus van het Griekse woord kátharsis’.

 

Binnen de kerk bestaat een rijke traditie van stil staan bij het leven dat je leidt, zeker in de vastentijd, ook wel de veertigdagentijd. De voorbereiding begint op Aswoensdag en eindigt met het Paasfeest. De traditie van volledig vasten is steeds minder in zwang, vermoedt ds. Weever, maar tijd voor bezinning wordt steeds belangrijker. Beeldende kunst kan daar een belangrijke bijdrage aan leveren.  Een schilderij, een sculptuur, een mixed media kunstwerk bevraagt je, roept je op tot nadenken. Hoe zorg je voor je lichaam en de natuur? Hoe is je relatie met de ander - dichtbij en veraf? Hoe verhoud jij tot het mysterie in het leven en het hogere? Is ziekte, geweld of de coronaperiode achteraf gezien een louterende ervaring geweest?

Deze en andere vragen resoneren in de kunstwerken van Johan Bruinenberg, Gertie van Nuenen, Paul Hoebee, Gerrie Lulof, Merit de Jong, Hiske Loomans-de Sonnaville, Gonda Steffens, Árpád Szombathelyi, Martha Lucía Inagán, Jannemiek Tukker, Annika Lochtman en Renata de Frankrijker.

De convocatie over de opening schrijft over Désanne van Brederode: Désanne van Brederode is schrijver en filosofe. Ze schrijft boeken en essays waarin ze vaak de tijdsgeest op de snijtafel legt. Over haar werd gezegd: ‘Van Brederode heeft een scherp oog voor modieuze flauwekul en weet precies de juiste toon te treffen om leeg, quasi-kunstzinnig of zweverig gewauwel genadeloos onderuit te halen.’

 

Over Rosa Berman is het volgende aangereikt: Rosa Berman is violiste en performer. Ze is werkzaam als muziektheaterperformer en violiste, onder andere in het strijkkwartet Four frogs in the Woods en met haar eigen muziektheatercollectief RAM. Ze werkt zo hybride mogelijk en laat zo de grenzen vervagen tussen geluid, muziek en theatraliteit.

 

Foto: Werk van Annika Lochtman