Foto: De kerk in Diepenheim

Klok herplaatst in Johanneskerk van Diepenheim


De kerkenraad van Diepenheim laat de kerkklok uit 1366 herplaatsen in de toren. Het is de bedoeling dat de klok met enig ceremonieel op donderdag 1 mei 2025 in het benedendeel van de toren terugkeert. De kerkklok van Diepenheim is één van de oudste kerkklokken van de classis.

De klok werd in 1943, samen met de twee andere kerkklokken uit de Johanneskerk, door de Duitse bezetters afgevoerd. Na de oorlog is alleen deze klok teruggekeerd. Omdat de klok tijdens de oorlog was gebroken en niet meer als luidklok kon functioneren, heeft de Gemeente Diepenheim haar destijds verkocht aan het Rijksmuseum Twenthe.

De kerkenraad heeft nu naar buiten gebracht dat deze bijzondere klok terugkeert naar Diepenheim. Het museum heeft de historische kerkklok in bruikleen uitgeleend aan de Gemeente Hof van Twente, waardoor zij opnieuw een plek krijgt in de toren die onlosmakelijk verbonden is met de Johanneskerk.

De festiviteiten beginnen op 1 mei om 11.00 uur met een moment buiten, waarna de klok op bijzondere wijze naar binnen zal worden gebracht. Aansluitend vindt er een korte ceremonie plaats in de kerk, waarna de klok in het benedendeel van de toren wordt gehangen. Rond 12.00 uur wordt de ceremonie afgesloten.

De Johanneskerk zelf is ruim een eeuw ouder dan de klok. De bisschop Otto van der Lippe wijdde de kerk in 1224 tot parochiekerk. Daarmee begon een traditie van kinderdoop, biecht en begrafenissen, die volgens een oorkonde ‘ewichlig en erfflick’ op de plaats konden worden uitgevoerd. In het jaar 1300 werd de kerk na de nodige uitbreidingen gewijd aan de evangelist Johannes, Johannes de Doper en Maria. Vanaf die tijd draagt de kerk de naam ‘Johanneskerk’.