Van Rulers werk over 'Reformatie en oecumene' wordt in Utrecht gepresenteerd

Er zijn al verschillende delen van het Verzameld Werk van Arnold van Ruler uitgebracht. Dit najaar, om precies te zijn 22 november ’s middags, wordt daar de bundel ‘Reformatie en oecumene’ aan toegevoegd. De redactie presenteert het boek vrijdagmiddag in Utrecht met als sprekers bisschop Gerard de Korte, de lutherse theologe Sabine Hiebsch en de vrijgemaakte dogmaticus Barend Kamphuis. Dr. Dirk van Keulen uit Rijssen heeft de redactie gevoerd, ook over dit deel van het Verzameld Werk.

De tekst – meer dan 600 pagina’s – bestaat uit drie clusters: over de Reformatie, de oecumene vanuit protestants perspectief en de ontmoeting met Rome.

Dr. Margriet Gosker, zelf ook enthousiast over de oecumene, ging tijdens de presentatie van een eerder deel al kort in op het oecumenische karakter van Van Rulers werk. Echte oecumene is volgens haar weergave van Van Ruler: ‘slechts één kerk willen’. Tegelijk spreekt hij met een zekere nuchterheid: ‘maak van oecumene geen bedwelmend drankje’. De oecumenische roeping stond daarbij buiten kuif. De Reformatie is geen verhuizing, maar een grote schoonmaak. Het doel van de oecumene moet zijn: één katholieke kerk in Nederland. Naast de contacten met de Romana ging Van Ruler ook in op de interne protestantse twisten. Hij hoopte dat de hervormd-gereformeerde ‘huishoudelijke twist’ nog in de twintigste eeuw zou kunnen worden opgelost. Dat is gelukt – wat de vorming van de Protestantse Kerk betreft – op enkele jaren respijt na.

Arnold Albert van Ruler is geboren in 1908 in Apeldoorn en overleed op 15 december 1970 in Utrecht. Hij is predikant geweest in het Friese Kubaard en in het Noordhollandse Hilversum. Hij promoveerde in 1947 op een dissertatie met de titel ‘De vervulling van de wet’. Hij werd in hetzelfde jaar hoogleraar vanuit de hervormde kerk aan de rijksuniversiteit te Utrecht. Hij doceerde dogmatiek en ethiek en speelde al gauw een leidinggevende rol niet alleen bij de vorming van studenten, maar ook bij de vormgeving van de kerk.

Het Verzameld Werk, deel 7a – Reformatie en oecumene wordt uitgegeven door KokBoekencentrum te Utrecht. Het boek is te reserveren op internet en kost 62,50 euro voor een hardback. ISBN 9789043541800.