Seizoenstart is uitdaging
Gemeenten heroriënteren zich. Kerken maken plannen voor een nieuw seizoen. In de zomertijd was er nog sprake van allerlei experimenten, nu kijkt men vooruit. Het Nederlands Dagblad schrijft over de seizoenstart in de zaterdagkrant van 22 augustus. Daarbij komen Ruurd Kooistra (directeur van het gereformeerd vrijgemaakte Steunpunt Kerkenwerk) en Klaas van der Kamp (protestants classispredikant) aan het woord.
Kooistra wordt geciteerd als hij vertelt dat de alternatieven voor de kerkdiensten inmiddels wel een invulling hebben gekregen en dat nu de invulling van bijbelkringen, catechese en verenigingen aan de orde is; terwijl het opstarten van het pastoraat voorrang krijgt. De krant citeert Klaas van der Kamp als hij een historische vergelijking maakt. ‘Toen de joden in ballingschap gingen naar Babel, was de tempeldienst van de ene op de andere dag weg. In Babel zijn ze begonnen met het schrijven van teksten. Zo is de canon ontstaan. Daar kun je je als kerk aan spiegelen. Laat je uitdagen in nieuwe mogelijkheden’.
Kees-Jan Oskam die het artikel heeft geschreven geeft een uitwerking van twee gemeenten; de ene gemeente, de hervormde gemeente Maranatha in Rotterdam, heeft met veel besmettingen te maken gekregen. De andere gemeente, de christelijk-gereformeerde kerk in Aalten kende veel minder coronagevallen. De Rotterdammers houden de startactiviteiten beperkt. Men heeft een traditionele maaltijd geschrapt, maar men start wel op met clubs, verenigingen en catechese. De gemeente krijgt een nieuwe predikant (Paul Visser uit Amsterdam, bij sommigen bekend van de Petrus). Hij zal diverse thema’s toelichten op de startzondag, zodat vele gemeenteleden kennis kunnen maken met hem. De christelijk-gereformeerde kerk van Aalten heeft op vier plaatsen in de Achterhoek activiteiten georganiseerd onder het motto ‘drive-thrugemeentedag’.
Het Nederlands Dagblad heeft Ruurd Kooistra en Klaas van der Kamp om concrete tips gevraagd voor komend seizoen. Ruurd Kooistra antwoordt:
* Organiseer activiteiten buiten zolang het kan.
* Zorg dat je in een kerk of grotere zaal terechtkunt als huiskringen niet mogelijk zijn.
* Blijf creatief en positief, dat geeft de meeste energie.
Klaas van der Kamp wordt geciteerd op de volgende punten:
* Maak een plan voor het nieuwe seizoen en laat dat publiceren in een huis-aan-huis-blad, zodat ook mensen op afstand mee kunnen doen.
* Benoem de bezieling van de mensen die de kern van de gemeente vormen.
* Verwoord positief hoe je activiteiten opstart.
Opvallend als je de twee lijstjes vergelijkt is de positieve insteek die beide gemeentebouwers kiezen. Ze hebben zonder vooroverleg of kennis van elkaar de lijstjes ingediend. Blijkbaar is er iets van: We benoemen niet wat we allemaal missen, maar we geven constructief een beeld van de deuren die opengaan.
Bij het artikel heeft het ND een foto van kinderen geplaatst bij een gemeenteactviteit uit 2012 in Almere. Hier een symbolische foto van bijen rond een korf, één en toch op eigen wijs onderweg.