Foto: ds. Robert Roth (overgenomen van eigen LinkedIn) 

Hengelo koos opnieuw dominee als stadsdichter


De stad Hengelo heeft weer een dominee als stadsdichter. Nadat de protestantse dominee Herman Koetsveld van 2014 tot 2016 de titel droeg en werk van zichzelf op diverse plaatsen tegenkwam, is het nu de Nederlands-gereformeerde dominee Robert Roth die de publieke ruimte poëtisch mag helpen inkleuren.

Hengelo heeft een nieuwe stadsdichter, meldt het Algemeen Dagblad. Predikant Robert Roth gaat de komende twee jaar de actuele ontwikkelingen en gebeurtenissen in Hengelo voorzien van een dichterlijke kanttekening. Volgens de jury, die Roth unaniem als winnaar aanwees, zijn de gedichten die hij maakt 'toegankelijk, divers en down to earth'. Hij volgt pianist Wouter Munsterman op.

De nieuwssite 1Twente bericht over de verkiezing september 2024. Robert Roth werd als winnaar gekozen boven Nathalie van Barneveld, kunstenaar en docent burgerschap. Als taak van de stadsdichter meldt de site: Een stadsdichter dient actuele ontwikkelingen en gebeurtenissen in Hengelo op toegankelijke wijze te kunnen voorzien van een dichterlijke kanttekening. De nieuwe stadsdichter zal de komende twee jaar minimaal acht gedichten over de gemeente Hengelo schrijven, waarvan een aantal in opdracht. Daarnaast staat het de dichter vrij om zelf projecten van de grond te tillen.

Robert Roth is verbonden aan de 3G-kerken in Hengelo (Christelijk-Gereformeerd, Gereformeerd vrijgemaakt en Nederlands Gereformeerd). Hij is geboren in 1965 in Ridderkerk en studeerde in Kampen theologie. Hij is gewend als predikant teksten te schrijven voor de liturgie. En die activiteit heeft hij uitgebreid door ook liederen te maken. ‘De behoefte om vandaag liederen te schrijven naar aanleiding van hoe mensen vandaag geloof beleven is er bij velen’, zegt hij op zijn website, ‘Ik ben blij dat het me met regelmaat lukt om er woorden aan te geven…’.

Op zijn website zijn teksten te vinden uit de coronatijd, liederen en gedichten bij het kerkelijk jaar en liederen bij de Heidelberger Catechismus. (klik: https://robertrothblog.wordpress.com/over/) Hij schrijft op zijn website over de verkiezing tot stadsdichter: ‘Ik ga proberen in gesprek te zijn in de stad met mensen over twee vragen: wat geeft je vreugde aan je stad, en wat is de wond van de stad. Ik hoop dat gesprek over dit soort vragen goede inspiratie geeft voor de komende tijd!’

Het Algemeen Dagblad legde hem enkele gedachten voor, waaronder de vraag: ‘Een predikant als dichter, gaat dat goed samen?’ Robert Roth antwoordt: ‘Dat denk ik wel. Ik omarm deze taak natuurlijk als dichter en niet als evangelist. Ik ga er echt niet op uit om mensen te bekeren. Maar ik zoek wel de verdieping. Ik wil graag het gesprek aangaan in de stad en horen wat blijdschap en vreugde brengt en waar juist de pijn zit. Dat wil ik verwerken in mijn werk. Sommige gedichten zullen echter ook grappig zijn en over niemendalletjes gaan. Heel veel dingen inspireren mij’.

Hengelo heeft de volgende stadsdichters gehad:

2008-2010 Fred van de Ven
2010-2012  Reinier de Rooie (pseudoniem van Reinier Tammel)
2012-2014 John Heymans
2014-2016 Herman Koetsveld
2016-2019 Marijke Agterbosch
2019-2021 Hettie Franken
2021-2024 Wouter Munsterman