Foto: Brievenbus voor Hemelpost op begraafplaats De Wissel in Dronten

Hemelpost onder meer in Dronten, Ens, Zwolle en Oldenzaal


Steeds meer gemeenten introduceren op de algemene begraafplaats een brievenbus met ‘hemelpost’. Mensen die dat willen kunnen, daar post voor overledenen in doen. Dit helpt bij de rouwverwerking, zo is de gedachte. In de brievenbus kunnen mensen een brief, kaart of tekening posten.

Een brievenbus met de tekst ‘Hemelpost’ is onder meer te vinden op algemene begraafplaats De Wissel in Dronten. Het idee is dat je een brief schrijft of een tekening maakt en die stuurt naar iemand die er niet meer is. Je kunt er dingen op zetten die je nog wilt zeggen.

In Dronten is de hemelpost vorig jaar aangebracht. Initiatiefnemer is Eva de Vries – Holtkamp die samen met de wethouder de speciale brievenbus voor Hemelpost heeft geopend. Volgens een artikel in De Drontenaar werd er vanaf het begin goed gebruik gemaakt van de service. Toen ik (redactie) de begraafplaats aandeed, kon ik zien dat er enkele brieven in de bus waren gedeponeerd.  

Het idee van de Hemelpost kreeg al in 2021 een plek op de begraafplaats in Ens. "We kwamen het tegen op het nieuws", zegt Ans Dohmen, één van de initiatiefnemers ter plaatse. Dohmen benadrukte in de pers, dat de brievenbus op slot zit en dat men periodiek de brieven zonder te lezen versnippert en laat meewaaien met de wind. Andere plaatsen verbranden de brieven op 2 november met allerzielen of op Wereldlichtjesdag, de tweede zondag in december, in een vuurkorf wordt verbrand. Zo gaat de post symbolisch naar de hemel, stellen initiatiefnemers.

Het is een opmerkelijk initiatief in een tijd dat Nederland een seculier land heet te zijn. Veel mensen blijken toch behoefte te hebben het gesprek op één of andere manier voort te zetten in zichzelf met de overledene.

Bijbels gezien is het een interessante gedachte, omdat het verbranden van offers in het Oude Testament ook wordt gezien als manier om verbinding te leggen met een werkelijkheid groter dan jezelf bent. Het idee dat je daarmee communiceert met overleden familie kom je in de Bijbel niet op die manier tegen. Daar wordt juist de eigen verantwoordelijkheid van de levenden benadrukt.

Ook op het oude land kom je de hemelpost tegen. De begraafplaats Bergklooster in Zwolle kreeg in 2023 een speciale brievenbus. De bus is er tegenover de gedenksteen van Thomas a Kempis geplaatst. Oldenzaal heeft de brievenbus met ‘hemelpost’ mei dit jaar geplaatst.


Op internet vind je inmiddels ook commerciële aanbiedingen met Hemelpost. Naast de brievenbussen waar je je post kunt achterlaten, is er de Hemelpost-Express-service. Het gaat om een luxe vormgegeven bewaarbox, waarin je de brief die je hebt geschreven voor je nabestaanden kunt bewaren. Bedoeld voor hen om te openen als jij er niet meer bent.

Het kan overigens ook persoonlijker. Zo heb je in Kampen sinds 2019 gastvrouwen en gastheren op de begraafplaats die aanwezig zijn op de begraafplaats met koffie, thee en een luisterend oor voor ieder die er behoefte aan heeft. Zij geven bezoekers van de begraafplaats gelegenheid hun hart te luchten.