Foto: doofheid vraagt om extra aandacht voor communicatie
Dove mensen ervaren eenzaamheid
Veel dove mensen geven aan dat ze eenzaamheid ervaren in hun kerk. Ze komen dat gevoel op allerlei plaatsen tegen. Ze stellen zich vragen als: Hoe kan ik echt participeren in de geloofsgemeenschap van de kerk?
De gedachten sluiten aan op een enquête die het dovenpastoraat onder doven heeft gehouden. Kees Smit uit Kampen, en werkzaam als dovenpastor voor Gelderland en de Flevopolders, schrijft er over aan de kerken.
Als voorbeeld van de eenzaamheid noemt Smit de aansluiting bij bijbelkringen en gespreksgroepen. Vanwege de taalbarrière is dat moeilijk. Dat raakt direct aan diepere behoeften als: Hoe, waar en met wie krijgen we verbinding over dingen die ons persoonlijk bezighouden, over geloofsvragen, over leven als christen?
Het dovenpastoraat heeft een folder gemaakt met allerlei praktische tips. We noemen er een paar:
* benader iemand niet van achteren, maar zorg dat je eerst oogcontact maakt;
* praat rustig en duidelijk, dan kunnen mensen je makkelijker volgen via liplezen;
* gebruik pen en papier;
* gebruik in kort 1-op-1-contact een app die spraak vertaalt naar schrift;
* zet in contact met dove mensen een tolk Nederlandse gebarentaal in.
Dove mensen, zo zegt men in de folder, kunnen een tolk aanvragen voor ontmoetingen met horende mensen. Je kunt via WhatsApp of mail een afspraak met dove mensen maken en vragen of zij een tolk willen ontvangen. Voor het bijwonen van kerkdiensten kunnen dove mensen ook een tolk aanvragen. De kosten van de tolk worden vergoed via het UWV. Dit regelt de dove persoon met tolk.
Voor meer vragen kunnen dove en slechthorende mensen en kerkenraden contact opnemen met het IDP: secretariaat@doofenkerk.nl
Klik hier voor de folder.