Foto: mr. Hans Broekhuizen

Mr. Hans Broekhuizen uit Twenterand beschikbaar voor mediation in kerk


Het aantal beschikbare mediators in de classis Overijssel-Flevoland is toegenomen. In de persoon van mr. Hans Broekhuizen uit Den Ham, in het dagelijks leven burgemeester in Twenterand, kan de classis verwijzen naar iemand die vertrouwd is met het verbinden van verschillende belangen van personen.

Hans Broekhuizen is geboren in een hervormd gezin in Delfzijl. Zijn vader was jarenlang ouderling. Zelf volgde hij een bestuurskundige opleiding die hem bij verschillende functies in de overheid bracht. Zo was hij communicatiemedewerker voor de provincie Flevoland en wethouder in Heerenveen. Als lid van het bestuur van de Stichting Alde Fryske Tsjerken kent hij de zakelijke en historische kant van de kerk. Zijn werk als burgemeester in Twenterand, een functie die hij sinds 2020 bekleed, impliceert dat hij enerzijds de mentaliteit in oost-Nederland kent, anderzijds heeft het werk als burgemeester alles te maken met het verbinden van verschillende belangen van groepen binnen de gemeente.

‘Mediation begon als een vak dat je in het kader van je opleiding als bestuurder enigszins moest leren. Ik vond het zo aardig dat ik me er verder in heb bekwaamd en inmiddels bied ik mijn diensten aan als mediator naast mijn werk bij de gemeente’. Hans Broekhuizen is voorzitter van de Vereniging van Mediators bij de Overheid. Zoals alle mediators hanteert Hans Broekhuizen een tarief, dat afhankelijk van de omvang van het werk, per opdracht de opdrachtverstrekker een paar honderd euro kost. Het is niet zijn broodwinning, die ligt bij zijn werk in dienst van de staat. 

Als Protestantse Kerk heeft in de classes vier colleges, die zich met de juridische kant van de kerk bezighouden. Eén daarvan, het classicaal college van visitatoren, richt zich op bemiddeling tussen partijen. Deze bemiddeling is gratis en zou je een lichte vorm van mediation kunnen noemen. Als groepen of personen er de voorkeur aan geven kunnen ze ook een betaalde vorm van mediation vragen. Mediation is een vorm van conflictbemiddeling, waarbij partijen vooraf uitspreken dat ze onder leiding van een mediator een niet-vrijblijvend gesprek of gesprekken aangaan. Mediators opereren op onafhankelijke basis en hebben niet per se een kerkelijk klankbord. Bij visitatie is sprake van bemiddeling binnen het kerkelijke raamwerk.

Over het algemeen worden de meeste opkomende branden geblust door de visitatie. Maar soms zijn de tegenstellingen te groot om te overbruggen en verlangen de gebrouilleerden naar een Salomonsoordeel. De partijen kunnen dan een vorm van mediation ingaan. De classis Overijssel-Flevoland heeft een namenlijstje van mensen die daarvoor beschikbaar kunnen zijn.

Meer informatie, zie www.hansbroekhuizen.nl