Classispredikant: Sluiting van kerken niet eerder voorgekomen
"Kerken zijn nog nooit eerder dicht gegooid. De predikanten dachten eerst dat het een grap was. De telefoon stond hier roodgloeiend." Dat zegt Klaas van der Kamp over de invoering van de coronamaatregelen afgelopen maart. Omroep Flevoland zond een interview met hem uit via de radio en plaatste het bericht dat in dit stuk is verwerkt op de website.
Klaas van der Kamp is classis-predikant van de protestantse kerk voor de regio Overijssel en Flevoland, zo wordt uitgelegd. Een classis-predikant is een predikant voor predikanten; hij geldt als contactpersoon tussen onder meer predikanten en overheid.
Door de coronamaatregelen mochten kerken bijna geen kerkgangers meer ontvangen. Bij veel kerken waren alleen mensen aanwezig van de kerkenraad en die de online diensten moesten verzorgen.
Vanaf komende woensdag, 1 juli, wordt die maatregel losgelaten en mogen kerkgebouwen weer een onbeperkt aantal kerkgangers ontvangen, mits voldaan wordt aan de afstands- en hygiëneregels van de RIVM. Dat betekent onder een afstand van 1,5 meter tussen bezoekers.
Versoepeling
Veel kerken hebben de afgelopen maanden online diensten verzorgd. Van der Kamp vertelt dat de kerken verschillend omgaan met de versoepeling van de maatregelen. "Het gaat de goede kant op, maar het is nog lang niet opgelost. De kerkgebouwen zijn niet zo groot.", aldus Van der Kamp. "Dat betekent dat je in Tollebeek 50 mensen kwijt kunt en in Almere-Buiten 85. Anders kun je niet aan de voorschriften voldoen."
Geen gemeentezang
Gemeentezang is nog niet toegestaan. Dat vindt Van der Kamp een aderlating. "Gemeentezang is essentieel voor de liturgie. Dit is een drama. Maar het kan niet. Het is te gevaarlijk", zegt Van der Kamp.
Collecte
De begroting van de kerken gaat uit van iedere zondag diensten. Nu die er niet zijn, komt er minder geld binnen via collectes tijdens de diensten. Wel bieden kerken de mogelijkheid online een donatie te doen. "Bij kerken die daar een app voor hebben, een knop die je kunt aanklikken, lijkt dat te werken. Mensen doneren dan eerder 5 euro, terwijl gewoonlijk 50 cent in een collectezak stoppen niet ongewoon is."
Van der Kamp geeft aan dat het door lagere inkomsten lastiger wordt het voor de kerken om minder draagkrachtigen te helpen. "De verwachting is dat de echte roep om hulp door corona nog moet komen."
Voor de opname: Klik hier.