Foto: De hervormde kerk in Paasloo

De kerk in Paasloo


#Protestant had onlangs enkele voorbeelden van bijzondere begraafplaatsen. De informatie was mede gebaseerd op input vanuit de classis. In het artikel over het graf van J.C. Bloem staat vermeld dat de kerk in Paasloo uit 1330, een prachtige boerschuurkerk, geen rol speelt in het lopende preekrooster van Oldemarkt. Ds. Egbert Jans uit Oldemarkt merkt op dat het tegendeel is echter het geval. Tot op de dag van vandaag zijn er in Paasloo.

Toen het gebouw in Ossenzijl nog deel uitmaakte van de kerkgebouwen was er in Oldemarkt elke zondag een dienst i.v.m. de kindernevendienst en was er om en om een dienst óf in Ossenzijl óf in Paasloo. Vanaf het moment dat het kerkgebouw in Ossenzijl is afgestoten wordt er in principe om en om in de kerkgebouwen van Oldemarkt en Paasloo gekerkt. Kindernevendienst en tienerdienst zijn ook op beide locaties.

Nog een grappige anekdote uit het leven van de inmiddels overleden beheerder van de administratie van de graven: ‘En dan komen er van de toeristen die dan vragen: “Is dit de begraafplaats van J.C. Bloem?”’ Waarop de beheerder op een rustige, met de nodige droge humor het gevatte antwoord geeft: “Nou, dit is de begraafplaats van de hervormde gemeente Oldemarkt-Paasloo. En o ja, de heer Bloem ligt hier ook begraven.”

Vanuit de classis was er onder meer gewezen op de ongerijmdheden rond de persoon van J.C. Bloem. Hij was westerling en toch heeft hij de laatste zeven jaar van zijn leven in Kalenberg gewoond. Hij hield er eigensoortige ideeën op na, variërend van een kwakkelende moraal rond seksualiteit, arbeid en fascisme; toch genoot hij grote bekendheid onder collega-dichters en mensen in publieke posities. Zijn grafschrift 'Voorbij, voorbij, o en voorgoed voorbij' behoort bij de veel geciteerde uitspraken in meditaties en dat van een man die je niet kunt betrappen op een hoogstaande christelijke visie. 

Mensen in Paasloo wijzen er op, dat er in het zomerseizoen dagelijks toeristen zijn die het graf van Bloem bezoeken en dat er zelfs jaarlijks zoiets als een 'pelgrimsgroep' naar Paasloo afreist, het graf van Jacques Bloem bezoekt en van zijn vrouw Clara Eggink.