Moslims hielpen Joden voort tijdens Tweede Wereldoorlog
In het Memory Vrijheidsmuseum in Nijverdal is tot en met 29 april 2022 een bijzondere tentoonstelling ingericht. Het geeft de geschiedenis weer van moslims die hun leven en het leven van hun familie in de waagschaal stelden om hun Joodse medemens te redden van de vernietiging in de Tweede Wereldoorlog.
In het kader van de tentoonstelling houdt rabbijn Lody B. van de Kamp een drietal lezingen in Nijverdal, te weten op 17 februari (Over menszijn in oorlogstijd), op 24 maart (over oorlog en vrede, de realiteit en de beeldvorming) en op 14 april (over dilemma’s, schuld en verantwoordelijkheid in donkere tijden). Alle bijeenkomsten beginnen om 20.00 uur en men moet zich vooraf opgeven. Klik hier.
De tentoonstelling is uniek, omdat er behoorlijke tegenstellingen bestaan tussen Joden en Moslims. Dat heeft te maken met emoties, verwantschap en vermeende tegengestelde belangen. Toen de staat Israël werd gevormd, zijn er talloze Joden uit Arabische landen geëmigreerd naar Israël.
De Raad van Kerken in Nederland heeft circa tien jaar geleden een beleidslijn uitgezet, waarbij men afsprak zich in te spannen voor de goede verhoudingen tussen Joden, Christenen en Moslims in Nederland. Het OJCM is de groep waar de drie religies elkaar treffen. De vertegenwoordigers maakten zich onder meer verdienstelijk door telkens naar een ambassade te gaan en bloemen te leggen voor het gebouw als er een aanslag was geweest in een concreet land. Men wilde daarmee uitdrukken dat zo’n aanslag nooit gerechtvaardigd kan worden met een beroep op een religie.
Het opmerkelijke initiatief in Nijverdal kreeg de titel ‘Het andere verhaal’. De tentoonstelling is te zien aan de Grotestraat 13. Het is verstandig vooraf op de website te kijken wat de openingstijden zijn. Klik hier.