Foto: dr. Kees van Ekris

Luisteren met open mind


De werkgemeenschap in de regio Wierden, Enter, Rijssen heeft verantwoordelijkheid genomen voor een ontmoeting van de ring in de gelijknamige regio. Ds. Pieter Dekker van de protestantse Ontmoetingskerk in Wierden schreef een impressie.

Op de avond van 16 mei 2023 was dr. Kees van Ekris uitgenodigd in het prachtige nieuwe gebouw De Bron naast de Hervormde kerk in Enter. Zijn onderwerp was ‘Gemeente zijn rondom het Woord’. Hij is o.a. bekend van diverse Podcasts. Deze avond was bestemd voor alle kerkenraden en gemeenteleden uit de PKN die binnen de ring Rijssen, Wierden en Enter vallen. Het doel van deze bijeenkomsten is de band tussen de gemeentes in de regio te versterken. Er waren 44 mensen aanwezig.

De spreker had een infographic, een belevingskaart, meegenomen die gemaakt is n.a.v. zijn boek ‘Dialoog, dans en duel. Preken voor tijdgenoten.’ Deze is met een samenvatting van dit boek voor iedereen te vinden op de website van de IZB: klik hier


De avond werd geopend door Wim Geuze, de predikant van de ontvangende kerk. Na zijn gebed las hij en overdacht hij met ons 1 Corinthiërs 14:23-25, over hoe profetische woorden mensen kunnen raken tijdens de bijeenkomst van de gemeente op zondag. We zongen aansluitend Lied 315 uit het nieuwe liedboek: Heb dank, o God van alle leven.


De lezing van Kees van Ekris is terug te zien op Kerkdienstgemist.nl van de Hervormde gemeente Enter. Hij heeft ons duidelijk gemaakt dat de samenkomsten met daarin de preek op zondag een gezamenlijk gebeuren is van predikant, kerkenraad en gemeenteleden. De predikant wordt opgeleid om op zondag het Woord van God dichtbij te brengen.

Aan de hand van de infographic werd duidelijk gemaakt wat het allemaal inhoudt om een preek te maken en te houden. De kerkenraad zorgt er voor dat de predikant vrijgesteld is om tijd te hebben voor de preek en de ontmoeting met mensen. Zowel van binnen als buiten de gemeente. Zodat de predikant weet wie hij voor zich kan hebben op zondag. De gemeenteleden oefenen zich om met een open mind de preek in zich op te nemen. Zij moeten dus niet té hard werken door de week, zodat zij voorkomen dat zij op zondag geestelijk uitgeput nog net een uurtje kerk kunnen doen. Elkaar een goede dienst wensen

geldt niet alleen de predikant, maar wat wij er met elkaar in leggen in onze aanwezigheid in de kerk.

Neem bijv. een schriftje mee om op te schrijven als iets je raakt. Lees thuis de Bijbel, raak thuis in de Bijbel, zodat je meer kunt verdragen dan vlotte praatjes van vijf minuten. Probeer niet alleen maar consument te zijn, alsof alles van de predikant afhangt. Als gemeente is het van belang om missionaire intelligentie te hebben. We moeten sensitief zijn voor wat onze medemensen beweegt, ook als zij (nog) niet geloven. Zij zijn met de zelfde levensvragen bezig als mensen die geloven. En daar kan God zoveel in betekenen.


Als voorbeeld kregen we een fragment te zien van de podcast D!t Dus over wat zonde is. Iemand kwam aan het woord, die het verkloot had in zijn leven. Kun je dat eigentijdse woord gebruiken voor het begrip zonde? Je maakt van je leven een verhaal dat goed klinkt voor je zelf, en voor de mensen om je heen. En dan opeens gebeurt er iets, dat totaal niet meer klopt met dat mooie verhaal. Deze man was in een dronken bui in een 'MeToo-situatie' terechtgekomen. Dat kwam in de krant. En dan moet je op zoek, naar wie je ben feitelijk bent. In die podcast zei hij toen: dan hoop je dat er nog ergens een plek is waar ze met mededogen naar je kijken en luisteren.

Van Ekris stelde toen de vraag aan de aanwezigen: zijn wij zo’n gemeenschap? Is er bij ons een weg naar Gods genade te vinden als je het verkloot hebt?

 

We kregen drie vragen gesteld op deze avond. Wat is een krachtige preek? Wat is een goede kerkenraad? Wat is een goed gemeentelid? Na de pauze kwamen nog een aantal vragen aan de orde, buiten beeld van de camera. Die gingen o.a. Over dat missionaire bewust zijn. wat zou je graag willen dat onze kerkdiensten zo zijn, dat je makkelijk niet gelovige familie en

vrienden mee zou nemen, omdat daar het Woord van God gebeurt. Hoe krijgen we elkaar als gemeente zo missionair sensitief. Van Ekris nodigde de kerkenraden uit om daartoe ook een cursus te volgen bij de IZB, 4 leden volgen die cursus en praten de rest bij. Maar ook thuis: praat over hoe jij soms iets van God beleeft, met je man of vrouw, je kinderen en hun

vrienden. Wij hebben een groot probleem met de overdracht van het geloof in onze tijd.


Om 22:00 uur werd de bijeenkomst besloten met een dankwoord door de voorzitter van de werkgemeenschap, de spreker kreeg Twentse lekkernijen mee naar huis, en we dankten God in een gebed.

Het was de moeite waard! Kom jij ook volgende keer?


Pieter Dekker,

secretaris van de werkgemeenschap Rijssen, Enter en Wierden.