Foto: Een vorige editie in de moskee
Interreligieuze nieuwjaarsviering in Grote Kerk Zwolle
Christenen, joden, moslims en anderen bijeen voor gezamenlijke vredesviering
Het was ook voor 7 oktober 2023 een kwetsbare samenwerking: die van joden, christenen en moslims. Vanuit de landelijke Raad van Kerken waren de drie religies al een jaar of tien eerder bijeen gebracht om gezamenlijk naar buiten te treden als er gewelddadigheden werden vermengd met religieuze overtuigingen. Na 7 oktober 2023 werd het nog moeilijker. De aanval van Hamas voelde als terreur en de vernietigende reactie van de staat Israël maakte het nog lastiger om elkaar te ontmoeten. In Zwolle gaat het evenwel nog steeds door: moslims, joden en christenen komen aan het begin van het jaar bij elkaar voor een vredesviering.
Christenen, joden en moslims vieren met alle mensen van goede wil samen de vrede op zondag 5 januari 2025 in Zwolle, zegt een uitnodiging. Dat doen zij om 17.00 uur in Academiehuis de Grote Kerk in het centrum van de stad. De Zwolse werkgroep SLAG, Samen Leven Anders Geloven, is de motor achter de jaarlijks terugkerende viering. Iedereen is welkom.
De jaarlijkse interreligieuze viering aan het begin van het nieuwe jaar is inmiddels een Zwolse traditie. De werkgroep SLAG organiseert de interreligieuze nieuwjaarsviering sinds 1992 in Zwolle, afwisselend in verschillende gebedshuizen in de Hanzestad. Zwollenaren zoeken elkaar op in deze gezamenlijke viering en geven samen uitdrukking aan hun verlangen naar vrede. Tijdens de viering klinken teksten uit de diverse heilige boeken van de drie verschillende wereldgodsdiensten en wordt ook samen gebeden.
“De drie godsdiensten zijn in de kern al met elkaar verbonden, namelijk door eenzelfde stamvader Abraham,” zo zegt Wil van de Meeberg, secretaris van SLAG. “We zoeken in de viering naar verbinding in het leven van nu. Verbinding met elkaar en met de Eeuwige, God, Allah. Het thema dit jaar is ‘Hoop doet leven’. En daarbij beseffen we dat hoop iets anders is dan optimisme. Hoop is het vermogen om ergens voor te werken omdat het goed is. Door hoop vind je de kracht om nieuwe dingen te proberen en probeer je, ondanks de verschillen tussen mensen in godsdienst en loyaliteit, de verschillen te overstijgen.”
Naast joden, christenen en moslims bezoeken ook anderen, zoals niet- of andersgelovigen. Zie ook www.slag-zwolle.nl.