Overschrijving NGK-leden van Vroomshoop naar Daarlerveen zet door
De herverkaveling van het kerkelijk erf aan het kanaal in Vroomshoop en Daarlerveen zet zich verder door. Eerder al kondigde de kerkenraad van de gereformeerd-vrijgemaakte kerk in Vroomshoop aan niet te zullen meegaan met de vereniging van vrijgemaakte en Nederlands-gereformeerde kerken. Ongeveer de helft van de leden had moeite met die afwerende houding en ging kerken in de verenigde NGK te Daarlerveen. Afgelopen zondag 20 augustus maakte de kerkenraad in Vroomshoop beken dat een grote groep gemeenteleden zich nu ook daadwerkelijk heeft laten overschrijven.
Het gaat om ‘een grote groep gemeenteleden die geen lid meer wil zijn van onze gemeente’, aldus de kerkenraad. Zij hebben zich voornamelijk gevoegd bij de Nederlandse gereformeerde kerk te Daarlerveen, aldus de afkondiging, waarover het Reformatorisch Dagblad heeft bericht. ‘We blijven hen erkennen als broeders en zusters in Christus’, aldus het bericht. Via postvakken werden de namen bekend gemaakt van de mensen om wie het gaat.
Het Nederlands Dagblad berichtte eerder dat vrijgemaakt Vroomshoop is verscheurd. De kerkenraad besloot niet mee te gaan met de fusie in de Nederlandse Gereformeerde Kerken. Die kwestie – aldus het Nederlands Dagblad – zorgde voor verdriet, verwijdering en verwarring (ND 23 juni 2023).
De ene groep is voor aansluiting, de andere groep heeft moeite met de vrijheden die de kerk zou hebben gekregen, berichtte eerder Tubantia (8 mei 2023).
Ongeveer 150 leden
Het ND berichtte op 10 juli dat ongeveer de helft van de ruim driehonderd leden tellende gemeente te Vroomshoop kerkte in Daarlerveen en gelet op de uitschrijving is die praktijk nu ook geformaliseerd. De Kruiskerkgemeente in Daarlerveen verdubbelt in ledental, meldt het ND, doordat de kerkleden uit Vroomshoop zich bij de gemeente voegen.
De kerkernaad in Vroomshoop besloot op 24 april 2023 ‘niet in staat te zijn per 1 mei 2023 toe te treden tot het kerkverband dat onder de naam Nederlandse Gereformeerde Kerken is ontstaan. Men noemt daarbij een zestal argumenten en zegt onder meer ‘Een kerkverband behoort herkenbaar te zijn aan dezelfde kenmerken als waaraan een plaatselijke kerk herkenbaar moet zijn. De Nederlandse Gereformeerde Kerk voldoet niet aan wat art. 29 NGB hierover belijdt, namelijk, dat men ‘zich richt naar het zuivere Woord van God’ en dat men ‘alles wat daarmee in strijd is verwerpt’. Het schriftgezag is niet eenduidig, meent de kerkenraad en de binding aan de belijdenisgeshriften wordt dubbelzinnig.
De kerkenraad in Vroomshoop wil daarom onder meer gesprekken opstarten met andere confessioneel gereformeerde kerkverbanden, te beginnen bij de Christelijke Gereformeerde Kerken en met plaatselijke kerken die er net zo over denken. Klik hier.
Urk en Capelle
De Nederlandse Gereformeerde Kerken worden sinds 1 mei 2023 gevormd door 320 plaatselijke kerken met samen bijna 140.000 leden. Het betreft een samengaan van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt en de Nederlands Gereformeerde Kerk, waarbij nagenoeg alle gemeenten in de verenigde kerk zijn opgenomen. Uitzondering zijn: Vroomshoop, Urk en Capelle aan den IJssel-Noord.
Urk (Rehoboth) sprak in april 2023 voor Omroep Flevoland al uit dat men moeite heeft met onder meer de benoemde vrouwen in het ambt, zoals die binnen fusiepartner van de Nederlandse Gereformeerde Kerk geldt. Urk en Capelle stelden samen een verklaring op waarin ze uitspreken als genabuurde kerken samen op te trekken en zich te zullen inspannen voor iedereen die niet mee wil gaan in de fusiekerk. Klik hier.