Foto: Loes Grooters (links) vraagt één van de bezoekers om een toelichting

Communicatiebeleid gemeenten centraal in ringverband


‘Als je iets leuks organiseert en de helft van de mensen weet het niet, is dat jammer’. Zo begon Loes Grooters, communicatiedeskundige uit Borne, haar bijdrage voor de ring Enschede-Hengelo.

Ze zette de bezinning op de communicatie bij de ring in met een aantal opmerkingen die je soms in een gemeente kunt horen. ‘Zo heeft de werkgroep de tekst aangeleverd, dus zo moet het geplaatst worden’, ‘Alles mag veranderen, als mijn kiest de kerk uit is gedragen’, ‘Als de nieuwe generatie niet reageert op onze oproep is hun kans om mee te praten verkeken’, ‘De meeste mensen willen wel veranderen, maar alle energie gaat naar 1 of 2 die niets willen’, ‘Als ze niet willen veranderen, gaan we naar een andere kerk’.


Foto: Informeel moment met rechts Bert Bril uit Hengelo

Aan de hand van diverse vragen over het kerkblad, een nieuwsbrief, digitale varianten en het beleid besprak Loes Grooters de verschillende situaties in de gemeente. Zo blijkt driekwart van de gemeenten wel een kerkblad te hebben, maar de frequentie verschilt. In de dorpsgemeenschap van Lonneker werken ze bijvoorbeeld met een jaaruitgave, een soort contactboekje en daarnaast plaatst men berichten in het huis-aan-huis-blad.

De vraag naar een digitaal aanbod leverde de reactie op, dat men in Usselo wel met een kerkapp aan de slag is gegaan, maar dat de grootste uitdaging daar ligt mensen aangesloten te krijgen. Loes Grooters moedigde het gebruik van een app en de digitalisering aan. ‘Onderschat de mensen niet. Er zijn veel mensen, ook ouderen, die handiger zijn dan je misschien denkt’.


Foto: In de wandelgangen is er gelegenheid onderling ervaringen uit te wisselen

 

Loes Grooters stelde vast dat het aantal communicatiemiddelen de laatste jaren sterk is gegroeid: Je kunt gebruiken maken van de app, van social media tot inzet van de beamer. Niet ieder medium is even geschikt voor de willekeurige boodschap. Grooters pleitte voor het opstellen van profielen. Ze liet concrete foto’s zien en achter de naam ‘Stefan’ kan je denken aan een 28-40 jarige, die een gezin heeft, een goede baan en een hogere opleiding. Achter weer een andere naam kan een lager opgeleide schuilgaan in de leeftijd van 18 tot 28 jaar. Door concrete gezichten te zien kan het besef groeien dat je met verschillende accenten moet werken in de berichtgeving. De tijd van ‘one size fits it all’ is voorbij.

Je kan met een panel werken als je het lastig vindt om tekst voor een concreet profiel invulling te geven. Je vindt vaak een bereidwillige voorhoede in de ICT-ers en de beamergroepen die na de coronacrisis op veel plaatsen zijn ontstaan. Uiteindelijk heb je een integraal beleid nodig om van de verschillende eilandjes met informatie weer het totaalbeeld voor ogen te krijgen.


Foto: de werkgroep 'communicatie', één van de vijf thema's in het tweede deel van de avond

 

Van de bijna 40 bezoekers deden er 26 mee met de enquête, die via het digitale programma Slido ter plaatse werd gehouden. Hier geven we de percentages die in beeld kwamen bij de verschillende vragen:

Heeft je gemeente een gedrukt kerkblad dat minstens 4 keer per jaar verschijnt?
70 procent: Ja
26 procent: Nee

Biedt je gemeente de mogelijkheid het kerkblad digitaal te ontvangen?
76 procent: Ja
12 procent: Nee

Vraagt je gemeente abonnementsgeld voor het kerkblad (en krijgt daardoor  niet iedereen het blad)?
33 procent: Ja
54 procent: Nee

Heeft je gemeente een nieuwsbrief?
82 procent: Ja, wekelijks
18 procent: Nee

Heeft je gemeente een digitale versie van de nieuwsbrief?
43 procent: Ja, via digitale nieuwsbrief
48 procent: Ja, als pdf
13 procent: Nee, alleen papieren versie

Heeft je gemeente een kerkapp?
26 procent: Ja
57 procent: Nee
22 procent: Zijn we mee bezig

Heeft je gemeente een communicatiebeleid?
59 procent: Ja
32 procent: Nee

Heeft je gemeente een ouderling communicatie?
36 procent: Ja
59 procent: Nee


Foto: ds. Frederikus aan het Rot gaf leiding aan de werkgroep missionaire gemeente 

De bezoekers spraken in groepjes verder over vijf thema’s. Het ging over diaconie, veilige kerk, communicatie, de toekomst van de kerk en de missionaire gemeente.

Foto: ds. Hans Kroeskop uit Glanerbrug heette de mensen welkom