Foto: impressie van de synode

Verslag van de Generale Synode


Op vrijdag 21 juni was er een Generale Synode, tijdens deze synode stond het rapport ‘Ruimte voor Woord en Geest’ centraal, waarin nieuwe beroepsprofielen zijn uitgewerkt die aansluiten bij het mozaïek van kerkplekken. Kerkelijk werkers nemen veelal de plek in bij nieuwe kerkplekken, maar ook in bestaande gemeenten werken zij steeds vaker. Met name omdat kleine gemeente zich geen voorganger meer kunnen veroorloven.

De afgelopen jaren heeft de synode intensief gedebatteerd over het ambt, resulterend in het rapport ‘Ruimte voor Woord en Geest’. Ds. Trijnie Bouw, sinds 1 juni de nieuwe preses van de generale synode, opende de vergadering met een terugblik op het proces. Ze gebruikte de metafoor van een vloot boten om de diversiteit binnen de kerk te illustreren en benadrukte de behoefte aan een hernieuwde theologische doordenking van deze nieuwe werkelijkheid.

Na een lange vergaderdag, inclusief de behandeling van twee tegenvoorstellen, amendementen en moties, werd het voorliggende voorstel aanvaard. Van de 53 aanwezige synodeleden stemden 36 voor het plan; hiermee zijn de volgende drie belangrijke besluiten genomen:

1. Drie Beroepsprofielen

· Predikant: Werk- en denkniveau 7 (master) of 8 (promotie). Deze werkt in complexere contexten.

· Pastor: Werk- en denkniveau 6 (bachelor). Deze werkt in minder complexe contexten.

· Kerkelijk Werker: Werkt op specifieke deelterreinen binnen de gemeente.


2. Gelijke Rechtspositie
Er komt een uniforme kerkelijke rechtspositie voor alle drie beroepsprofielen. De beloning wordt gebaseerd op functiewaardering, waarbij het werk- en denkniveau van de functie bepalend is.


3. Permanente Educatie
Permanente educatie wordt verplicht gesteld voor alle dienaren des Woords en kerkelijk werkers. Er worden modules ontwikkeld voor niveau 6 die leiden tot een (pre)master gemeentepredikant.

Differentiatie en Implementatie
Jurjen de Groot, directeur van de dienstenorganisatie, legde uit hoe differentiatie tussen predikant en pastor mogelijk wordt gemaakt, onder andere door kennis en inzicht en de complexiteit van de context. De Groot benadrukte dat predikanten meer strategische doelen nastreven, terwijl pastores zich richten op duidelijk afgebakende taken.

Samenwerking en Ondersteuning
Jonathan Stam, moderamenlid, wees op de noodzaak van samenwerking tussen verschillende werkers binnen de kerk. Dit bevordert een goede teamdynamiek en benut de diverse gaven van de werkers optimaal.

Begeleidingscommissie
Door het bestuur van de dienstenorganisatie wordt een er een begeleidingscommissie ingesteld die zorgdraagt voor de verdere uitwerking en implementatie. De begeleidingscommissie ziet toe op het geheel van de implementatie en brengt daar over verslag uit aan de Generale Synode. Een bijzondere commissie van rapport – samengesteld uit synodeleden – zal toezicht houden op de uitwerking van het ‘instrument’ voor de gemeenten om te komen tot een vacature voor predikant of pastor.

Aanpassing Kerkorde
Het moderamen zal het generale college voor de kerkorde (GCKO) verzoeken voorstellen te doen om de kerkorde aan te passen, zodat de drie beroepsprofielen hierin formeel worden opgenomen. Deze voorstellen zullen in de synodevergadering van november 2024 worden besproken.


Conclusie
Met dit besluit heeft de synode een belangrijke stap gezet in de herziening van het ambt binnen de Protestantse Kerk. Hoewel het besluit niet unaniem was, benadrukte ds. Bouw de dankbaarheid voor de richting die nu is gegeven. De synode blijft zich inzetten voor een inclusieve en gelijkwaardige kerk, waarbij de gaven van alle werkers optimaal worden benut.


En verder…
Naast het bespreken van het rapport stonden er nog benoemingen op de agenda, drs. H Bertels-Stam MBA is benoemd als lid van de raad van toezicht, zoals ook Prof. Dr. L.E.C. van der Sluis.


Om 17.00 namen we als Generale Synode afscheid van preses ds. M.C. Batenburg, aan het begin van de vergadering heeft hij de voorzittershamer over gedragen aan ds. Trijnie Bouw. Vanaf 1 september wordt ds. Batenburg directeur-bestuurder bij IZB.

 

Jessica Braakman