Graceland Festival voor tiende keer in Zeewolde vanaf 15 augustus

Met een bomvol programma kunnen geïnteresseerden het Graceland Festival bezoeken op het Scouting Landgoed Zeewolde dat van 15 tot 18 augustus voor de tiende keer wordt gehouden. Het thema is ‘’Heel de Tijd’. Een weekend vol zingeving, inspiratie, rust en reuring. 

Je zou Graceland een protestantse variant kunnen noemen op Opwekking. Je kunt er kamperen, je eigen inhoudelijke menu vaststellen en voor de kinderen is er een parallel opvang, waarbij muziek, knutselen of met een boer boter maken tot de mogelijkheden behoren. Met achtergronden die teruggaan op het Flevofestival mikt de organisatie op mensen aan het begin van de volwassenheid.

Hoewel het festival enkele dagen lang in de classis Overijssel-Flevoland wordt gehouden is er geen relatie met de classis. De landelijke Protestantse Kerk doet wel mee in de financiering en programmering. Het festival als zodanig mikt ook niet zozeer op de zeer betrokken christenen, zoals Opwekking dat doet. Het zijn meer de zoekers, grazers en spoorzoekers die er een onderdak vinden. Zelf zeggen ze op hun website: ‘Graceland Festival is een plek waar we elkaar ontmoeten en op een liefdevolle en kritische manier onderweg zijn met onszelf, onze naaste, de wereld en voor wie wil, met God. Waar we genieten van kunst en muziek en vernieuwd worden in ons denken’.


In een soort identiteitsverkenning zegt men verder: ‘Het is niet bij ons begonnen. Het verlangen wat een plek heeft gekregen op onze velden en in onze community is een verlangen wat altijd al in het hart van mensen heeft gehuisd en wat door vele van onze voorgangers op allerlei manieren is vormgegeven en ook zal voortbestaan als Graceland lang vergeten zal zijn (over héél lange tijd). We verbinden generaties op ons festival, we danken ons voorgeslacht en betrekken ze bij het festival, we investeren in generaties na ons en we beseffen dat de tijd weliswaar onverbiddelijk doortikt, maar ook in hele korte momenten eindeloos kan voelen’.

Namen

Wie de website bezoekt, ziet een breed programma. Om enkele namen te noemen. Je vindt er onder meer muzikant Kenny B, auteur en spreker Brian McLaren en theatermaker Laura van Dolron zullen hun opwachting maken. Artistiek leider Rikko Voorberg (zoon van een vrijgemaakt predikant die onder meer in Emmeloord werkte, zelf al jaren werkzaam in Amsterdam) zegt daarover: “Makers als Laura Van Dolron hebben een scherp oog voor wat deze tijd nodig heeft en zoeken met de bezoekers naar heling. Brian McLaren was zijn tijd vooruit toen hij nieuwe wegen voor het christendom anno nu ging verkennen. En headliner Kenny B is niet alleen schrijver van heerlijk helende liedjes, maar onderhandelde voor vrede in Suriname en kwam als asielzoeker naar Nederland. “Heel de Tijd” op dit festival belooft schoonheid, diepgang en inspiratie.”

Het programma doet uitbundig aan op de website. Je vindt er onder meer voor het tweede jaar op rij Esther van Fenema, die ook in werkgemeenschappen in Overijssel-Flevoland wordt gelezen. Ze gaat in op het boek ‘Voorbij de leegte’, dat ze samen met Joost Röselaers heeft geschreven. Haar ervaringen in de spreekkamer verbindt ze met kernpunten in de samenleving. Esther staat zaterdagmiddag 17 augustus om 13.00 uur op het programma.

Een uur eerder, om 12.00 uur zijn de schrijvers voor Gerechtigheid te besluisteren op het Bospodium. Ze brengen ‘Scheppingsliederen’ ten gehore.

De leiding van Nijkleaster verzorgt op diverse momenten getijden en gebeden.

Toegangsprijzen

Achttienplussers betalen 165 euro voor een ticket, kassaprijs 180 euro. Een avondticket is 35 euro.
Achttienminners betalen 65 euro, kassaprijs 70 euro. Een avondticket is 20 euro.
En 0 tot 3 jarigen betalen 15 euro, kassaprijs 20 euro.
Er zijn nog meer variaties in ticket.

Voor meer informatie, zie ook www.gracelandfestival.nl