Foto: Het twitter-account van classispredikant Klaas van der Kamp, vanaf 1 maart niet meer bereikbaar


Account classispredikant verwijderd van platform X

Het account van de classispredikant van Overijssel-Flevoland op X (het voormalige Twitter) is verwijderd per 1 maart 2025. Ds. Klaas van der Kamp heeft de twitter-activiteiten beëindigd, nadat hij eerder doorkreeg dat de landelijke kerk ophoudt het platform te gebruiken.

De Protestantse Kerk in Nederland heeft in een persbericht naar buiten gebracht dat de accounts van de voorzitter ds. Trijnie Bouw, de scriba, ds. René de Reuver en de directeur van de dienstenorganisatie Jurjen de Groot stoppen met het gebruik van X. Het platform past niet meer bij de waarden waar de Protestantse Kerk voor staat. 

De landelijke kerk wijst er op dat al veel gebruikers van de Protestantse Kerk eerder dezelfde keus hebben gemaakt. Binnen de burelen in Utrecht is er een discussie gevoerd over de voor- en nadelen. Een voordeel van X is, dat je een groot aantal gebruikers op korte termijn kunt bereiken. Door op X te blijven kan je als kerk op een positieve manier bijdragen aan de discussies die op dat platform worden gevoerd.  


Toch weegt dat niet op tegen de tegenargumenten, zegt de kerk in een persbericht. ‘Het platform zelf ontwikkelt zich op een negatieve manier, hierbij valt te denken aan de toon van de gesprekken en de toenemende verspreiding van desinformatie. Wanneer de Protestantse Kerk actief blijft op X, zou ze mede bijdragen aan de macht van het medium en zijn eigenaar’.  


Het account van classispredikant Klaas van der Kamp is eveneens opgeheven, aansluitend bij de keus van de landelijke organisatie. Klaas van der Kamp heeft daarover gezegd: ‘Het betreft een eigen beslissing op regionaal niveau. We zijn niet verplicht in dezen de landelijke keuzes te volgen. Maar ik kan me er persoonlijk goed in vinden. Het account X is na de overgang van Twitter naar Elon Musk niet meer hetzelfde. Je merkte dat een tweet over een actueel onderwerp ruis ging oproepen door onevenwichtige reacties en de manier waarop Elon Musk zijn macht gebruikt in het geheel van de samenleving roept allerlei vragen op. De voordelen wegen niet meer op tegen de nadelen’.

Het account van ds. Klaas van der Kamp had als basis ‘@classispredika1’. Het was sinds 2018 digitaal te vinden. Het had 567 volgers. Als je beter kijkt zie je dat er sinds de overgang van Twitter naar X al niet meer is geworven om nieuwe volgers te krijgen. Ook de tweetfrequentie is toen al behoorlijk teruggelopen. De laatste tweet dateerde al weer van 24 december 2024 en ging over het kerkasiel in Kampen.

Het aantal volgers van de landelijke twitteraars ligt in dezelfde orde van grootte. Trijnie Bouw, de preses, had 650 volgers; haar laatste tweets dateren van 9 maart 2022. Jurjen de Groot heeft 817 volgers; zijn laatste tweet is van 4 december 2024 en gaat over de positie van ongedocumenteerden.

In een toelichting op het besluit geeft Klaas van der Kamp aan, dat de rol van social media in de kerk relatief bescheiden is gebleven. Als je bijvoorbeeld kijkt naar de bezoekersstroom van de website ‘www.klaasvanderkamp.nl’ dan zie je dat het doorklikken van mensen vanaf social media nooit boven de vijf procent is gekomen. Op dit moment ligt dat op twee procent, waarbij Facebook belangrijker is dan Twitter.

Verreweg de meeste bezoekers van de website komen binnen via de zoekmachines. Ook zijn er mensen die doorklikken van een verwijzing op een site van een plaatselijke gemeente naar de regionale website.

Toch zitten er ook nostalgische gevoelens aan Twitter. Klaas van der Kamp: 'In de tijd van corona was het een handig medium. Je kan snel alle volgers informeren over de nieuwste ontwikkelingen. Het is een snel medium'. In zekere zin is het loslaten van het platform een aderlating. Klaas van der Kamp: 'Het heeft jaren gekost om een trouwe groep van afnemers van berichten op te bouwen. Je realiseert je, dat je met het opheffen van je account goodwill loslaat. Het kost best enige tijd om zoiets opnieuw op te bouwen met een ander medium'. 

De landelijke Protestantse Kerk blijft vooralsnog actief op de volgende social media: LinkedIn, Facebook en Instagram. De regionale site volgt ook daarin de landelijke kerk. Klaas van der Kamp: ‘Het is voor de hand liggend om al regionale kerk en trouwens ook als plaatselijke kerk – lijkt me – de platforms van de landelijke kerk te blijven volgen en daarop aanwezig te zijn. Je gebruikt dergelijke platforms immers om elkaar te informeren en dan is het handig als je op dezelfde forums aanwezig bent’.

Klaas van der Kamp is namens levensbeschouwing lid van de Mediaraad van Oost (voorheen RTV-Oost). Ook daar is de discussie gevoerd in hoeverre men loyaal kan blijven aan forums waarvan de eigenaars zich op politiek terrein begeven en de neutraliteit onder druk staat. Klaas van der Kamp: ‘We hebben in die context er wel voor gekozen zo lang mogelijk aanwezig te blijven, hoewel niet alle media dat doen; bijvoorbeeld de Volkskrant is daarin best kritisch. Voor ons in regionaal verband was leidend dat we als regionale omroep een speciale verantwoordelijkheid voelen op zoveel mogelijk plaatsen in de media zichtbaar te zijn en we beseffen dat een substantieel deel van de achterban dat ook is’.

Foto hieronder: Het twitter-account van ds. Trijnie Bouw, sinds kort niet meer in gebruik

Foto hieronder: Het twitter-account van Jurjen de Groot, sinds kort niet meer in gebruik