Foto: Blik op de kerk, rechts vele vrouwen in de klassieke klederdracht voor deze gelegenheid, op de preekstoel ds. Adrie Verschuure (Gereformeerde Gemeente), voor de mensen met een scherp oog: links in de kerkenraadsbankjes de vertegenwoordigers van de andere kerken.

Gezamenlijke kerken zetten toon rond 750 jaar Genemuider stadsrechten


Een eigen vorm van oecumene. Dat mag je het misschien wel noemen. De bijzondere samenwerking van orthodoxe predikanten in Genemuiden aan de rechterkant van het spectrum. Op 14 januari 2025 waren ze in hetzelfde kerkgebouw, de Grote Kerk, en verzorgden samen een orde van dienst, met onder meer drie korte meditaties over Psalm 124.

Genemuiden heeft 750 jaar geleden stadsrechten gekregen van bisschop Jan van Nassau. Er was toen sprake van één katholieke kerk in Genemuiden. In 1584 ging de stad mee met de Reformatie en daarmee kunnen zowel Gereformeerde Gemeente (ds. Adrie Verschuure), als Hersteld Hervormden (ds. Aat de Groot), Hervormden (ds. Henk Molenaar), Gereformeerden (voorzitter Henk Hulleman) en Christelijk-Gereformeerd (ds. Arjan Droger) zich beroepen op oude wortels in de vissersplaats.

Ze waren alle vijf aanwezig tijdens de herdenkingsdienst, waarop een keur van activiteiten volgt in Genemuiden. Drie van hen hielden een korte meditatie, steeds over Psalm 124; de psalm die in Genemuiden wel ‘de bevrijdingspsalm’ heet, omdat het direct na de Tweede Wereldoorlog centraal stond in een viering. Ds. Henk Molenaar refereerde onder meer aan de blijvende trouw van de Heere. Ook de andere kerken waren zichtbaar in een deel van de orde van dienst. Er zijn sinds de Reformatie zo’n 46.000 preken in Genemuiden gehouden, becijferde één van de voorgangers.  

Speciaal was het aanbieden van het boek ‘Psalmen met Genemuider bovenstem’, waarin de bovenstem van Genemuiden, gerekend tot het cultureel erfgoed, qua melodie in beeld is gebracht. Burgemeester Eddy Bilder van Zwaterland en de organisten kregen een eerste exemplaar. Burgemeester Bilder las een moderne versie van de proclamatie uit 1275 voor, waardoor de historische boodschap nog meer toegankelijker werd voor het publiek.Bijzondere gast was jonkheer drs. F.W.W.H. van Coeverden, een nazaat van Hendrik van Borculo. Deze ridder van het kasteel in Coevorden was in 1275 een van de getuigen bij de verlening van de stadsrechten. ,,Genemuiden verwierf verscheidene vrijheden, maar niet vrijheid van belasting”, vertelde de jonkheur in de volle kerk. Gert-Jan Westhoff vertelde in de kerk meer over de geschiedenis van kerk en woonplaats. Hij heef daarover vorig jaar een boek ‘Aan enen stroom geplant’ gepubliceerd.

Verschillende inleiders benoemden de strijd die men door de jaren heen heeft gekend. Er waren epidemieën. Er was de grote stadsbrand in de negentiende eeuw. Maar door alle aanvechting heen was er Gods trouw. In de periode 1000 tot 1500 kregen er diverse steden in de regio stadsrechten. Kampen beet het spits af in 1228, Genemuiden in 1275. Daarna volgden nog verschillende andere plaatsen, zoals Hasselt, Wilsum en Grafhorst. 

Foto: De vrouwen in klederdracht zoeken een plek

Foto: de kerk was tot twee keer toe goed gevuld (er werd een tweede dienst toegevoegd aan het programma, vanwege de belangstelling, dus uiteindelijk konden zo'n 1600 mensen het begin van een feestjaar in de kerk bijwonen. Naast diverse psalmen, qua zang mede vertolkt door de tenor-bovenstem, was er onder meer het volkslied te horen