Foto: rechts de nieuwe directeur van Overijsselacademie Geeke Snijders en links haar collega publiekshistoricus en erfgoedcoach Marjanne Romkes-Foppen.
Finkers zorgt voor Twentse praat bij fietsknooppunten
Herman Finkers schrijft Twents voor panelen in Twente op meer dan 600 fietsknooppunten. Naast zijn Twentse teksten zijn er vertalingen bij de knooppunten in het Nederlands, Duits en Engels. Inmiddels zijn 56 panelen in Zuidwest-Twente voorzien van een bijzonder verhaal. Het is één van de projecten die de Overijssel Academie presenteerde in Odeon te Zwolle op 7 september tijdens het openingsfeest van de hernieuwde huisvesting van het Huis van de Leefomgeving, waar drie Overijsselse organisaties een plek hebben gevonden: het Oversticht, Natuur en Milieu Overijssel en de Overijsselacademie.
In werkgroepen konden de drie organisaties iets meer van het eigen gezicht laten zien. De Overijsselacademie liet enkele projecten zien. Men keek terug op het jubileumjaar 1672-2022 en het slavernijprogramma. En er waren vooruitblikken naar het genoemde knooppuntenproject en naar het feest in 2028, als Overijssel vijfhonderd jaar bestaat. Harrie Scholtemeijer, dialectoloog, vertelde over de taalprojecten en de mogelijkheden in het theater. Hij kondigde de regionale dag in Assen aan op 14 oktober. En de kersverse nieuwe directeur Geeke Snijders benoemde de inspanningen om het Nedersaksisch prominenter in het onderwijs te krijgen.
Niet alleen de Overijsselacademie heeft een nieuwe directeur. Andrea Kuiper, directeur van Natuur en Milieu Overijssel is ook per 1 september begonnen aan de nieuwe baan. Wie de website natuurenmilieuoverijssel.nl bezoekt, komt talloze projecten tegen die bijvoorbeeld raken aan een thema als duurzaamheid.
Bart Buijs, directeur van het Oversticht, is de nestor onder de directeuren. Hij sprak het openingswoord in Odeon en gaf initiatiefnemers van de verbouwing ruimte om een toelichting te geven op de verbouw van het gezamenlijke kantoor aan de Stadsmuur. Hilde Blank was de keynote-speaker. De bouwkundige uit Rotterdam vertelde over nieuwe benadering rond drinkwater, voedsel en woningen. De toekomst vraagt om creativiteit en het doorbreken van oude organisatorische bubbels.
Foto onder: een moment ook om te netwerken. Harrie Scholtemeijer in gesprek met gedeputeerde Gert Harm ten Bolscher