Foto: Brainstorm bij de Bond van Predikanten aan de vooravond van een ronde door Nederland

Bond van Predikanten houdt hearings in het land over ambt


Hoe moet de Bond van Nederlandse Predikanten (BNP) zich opstellen bij alle veranderingen rond het ambt? Die vraag stond centraal tijdens een verkenning op 26 september waarvoor de BNP een tiental mensen uit diverse predikantsgelederen had uitgenodigd. Onder hen was ds. Klaas van der Kamp, classispredikant. Verder was er inbreng vanuit bijvoorbeeld het mobiliteitsbureau, de universiteit, de studenten, een werkgroep die de ambtsdiscussie voor de synode had voorbereid en enkele concrete protestantse en lutherse gemeenten.  

De Bond van Nederlandse Predikanten had eerder voor de synodediscussie deze zomer over het ambt een schriftelijke bijdrage geleverd. Tijdens de synodezitting werd de Bond net als enkele adviesorganen van de kerk niet apart gehoord. Uit de verslaglegging die men na afloop publiceerde blijkt dat de vragen – naast de procedure – zich toespitsen op onder meer de onduidelijkheid in de omschrijvingen. Met enkele andere organisaties heeft de Bond een revisieverzoek van het synodebesluit ingediend. Het is nog niet duidelijk of dat verzoek gehonoreerd zal worden. Er liggen bij organisaties ook bezwaarschriften klaar.

Hoe die vervolgstappen ook uitpakken; de Bond is so wie so van plan om op enkele plaatsen fysiek en ook digitaal hearings in te lassen om bij de pastores in het land op te halen aan welke knoppen zij vinden dat de Bond moet gaan draaien. De input van de eerste ontmoeting op 26 september kan dienen als referentiekader.

De Bond van Predikanten kan worden gezien als grootste cluster dat de belangen van predikanten en pastores behartigt. Er is in de relatie met de predikanten en pastores niet zoiets als een ondernemingsraad die formeel instemmingsrecht heeft in dezen.