FAQ van classicale afgevaardigden
Het breed moderamen streeft naar een representatieve invulling van de classicale vergadering. Mensen geven aan allerlei vragen te hebben bij de classicale vergadering. Hier geven we een aantal frequent asked questions (veel gestelde vragen).
Vraag 1: Waartoe dient de classicale vergadering?
Antwoord: De classicale vergadering is het belangrijkste bestuursorgaan van een kerkelijke regio. De afgevaardigden geven feedback op het gevoerde beleid en kunnen aandachtspunten voor de toekomst aanreiken.
Vraag 2: Hoe vaak komt de classis bij elkaar?
Antwoord: In de regel drie keer per jaar. In het jaar 2023 zal dat zijn: 7 maart, 13 juni, 7 november.
Vraag 3: Hoe ziet de agenda er uit?
Antwoord: Dat wisselt per keer. Vaak is er een gast die een toelichting geeft bij een bepaald centraal classicaal thema. Regelmatig zijn er verkiezingen van nieuwe classisleden, leden van juridische colleges in de classis en werkgroepen. En er is altijd een verantwoording van het breed moderamen en de classispredikant over de activiteiten in de achterliggende periode.
Vraag 4: Wat wordt er van een afgevaardigde in de classis verwacht?
Antwoord: Een afgevaardigde wordt geacht te voren de stukken te lezen en aantekeningen te maken bij die thema’s waar hij of zij op wil reageren. Een afgevaardigde kan ook pro-actief vragen aan het breed moderamen bepaalde initiatieven aan de dag te leggen.
Vraag 5: Hoeveel tijd wordt er van een afgevaardigde gevraagd?
Antwoord: Er zijn drie classicale vergaderingen per jaar. Dat duurt per keer een avond. Een vergadering vraagt circa twee uur voorbereiding om de stukken te lezen en eventueel iets na te kijken. Verder zijn er twee aanvullende activiteiten die van een afgevaardigde worden gevraagd: a) hij / zij kan worden gevraagd een verbintenisdienst van een predikant in de regio te bezoeken en daar twee minuten een woord van welkom namens de classis uit te spreken; in de regel is dat op een zondagochtend; b) een classisafgevaardigde kan worden gevraagd om deel te nemen aan één van de werkgroepen die er in de classis zijn, afhankelijk van het thema kan dat ook één of enkele dagdelen per jaar kosten.
Vraag 6: Welke werkgroepen zijn er in de classis?
Antwoord: een werkgroep permanente educatie (die studieplannen van pastores van commentaar voorziet), een werkgroep financiën (die de geldstroom van de classis bewaakt), een werkgroep fusies en plaatselijke regelingen (die de formele teksten van commentaar voorziet), een werkgroep verkiezingen (die de verkiezingen in de classis voorbereidt), een werkgroep beleidsplan (die jaarlijks het beleidsplan van de classis tegen het licht houdt), een werkgroep oecumene (die de jaarlijkse ontmoetingen van de ring van kerken Overijssel en Flevoland helpt organiseren), een werkgroep jaargesprek (die jaarlijks het gesprek met de classispredikant voert), een werkgroep consideraties (die de reactie voorbereidt vanuit de classis op kerkorde-wijzigingen voor de generale synode).
Vraag 7: Welke juridische colleges zijn er in de classis?
Antwoord: Er zijn vier juridische colleges in de classis, die deels onafhankelijk van het bestuur functioneren. De leden worden wel door de classicale vergadering gekozen. Het gaat om de colleges: voor behandeling van beheerszaken, voor bezwaren en geschillen, voor opzicht en voor visitatie.
Vraag 8: Krijgt een afgevaardigde een vergoeding voor het deelnemen aan de classicale vergaderingen?
Antwoord: Nee, het werk in de classis wordt pro Deo verricht.
Vraag 9: Aan welke criteria moet een kandidaat voldoen om classislid te worden?
Antwoord: Het is fijn als mensen vanuit een helikopterview naar een thema kunnen kijken; het helpt als mensen vertrouwd zijn met wat er plaatselijk in een kerk gebeurt, tenslotte kijkt de werkgroep verkiezingen, c.q. het breed moderamen of de verschillende ambten evenredig in de classicale vergadering aanwezig zijn.
Vraag 10: Moet je ambtsdrager zijn als je lid wilt zijn van een classicale vergadering?
Antwoord: Op het moment van toetreding is men ambtsdrager.
Het komt voor dat voor diakenen en kerkrentmeesters mensen worden benaderd en trouwens ook wel voor ouderling, die aanvankelijk nog niet in het ambt staan, maar die door de plaatselijke kerkenraad als ambtsdrager met een bepaalde opdracht de taak krijgen toebedeeld als afgevaardigde naar de meerdere vergadering te worden afgevaardigd. In zo’n situatie gaat het om iemand die lokaal bijvoorbeeld diaconaal rentmeester is of kerkrentmeester of vrijwilliger in algemene zin, maar speciaal voor de taak in de classis ook het ambtsgewaad draagt.
Het komt ook voor dat iemand bij toetreding ambtsdrager is, maar tussentijds lokaal uit de kerkenraad gaat. In zo’n situatie mag men de ambtsperiode in de classicale vergadering afmaken als men dat wenst en de kerkenraad kan zich daarin vinden.
Vraag 11: Hoe lang heeft men zitting in de classicale vergadering?
Antwoord: Leden blijven maximaal vijf jaar zitten, daarna is het een keer mogelijk te worden herkozen. Het is ook mogelijk tussentijds terug te treden of tussentijds als lid toe te treden voor de nog resterende periode van vijf jaar van de vacature waarin men is aangetreden.
Vraag 12: Hoeveel leden heeft de classicale vergadering van Overijssel-Flevoland?
Antwoord: 32 leden.