Foto: vrije associatie op het thema (fragment archieffoto)
Kerkorde legt percentage leden mannen en vrouwen vast
De Protestantse Kerk heeft voor het eerst in de geschiedenis aantallen genoemd van mannen en vrouwen die in een orgaan moeten zitten. In een laatste wijziging van de kerkorde is bij één enkel onderdeel (ord. 10.8.5a) vastgelegd dat tenminste een derde van de collegeleden vrouw en tenminste een derde van de collegeleden man moet zijn.
Zowel de Wereldraad als de Europese Raad van Kerken hanteren het principe dat er een minimumaantal vrouwen en jongeren moet worden afgevaardigd naar de verschillende geledingen. Tot nu toe heeft de Protestantse Kerk dat idee categorisch afgewezen. Het idee dat je een minimumaantal mannen of vrouwen zou willen hebben in een bestuursorgaan werd als al te sturend geïnterpreteerd. Men realiseert zich daarbij dat een deel van de kerk moeite heeft met vrouwen in het ambt. En dus volstond men tot nu toe steeds met een informele aanbeveling dat mensen die een stem uitbrengen wordt geadviseerd rekening te houden met een evenredige vertegenwoordiging qua sekse en qua leeftijd. Die terughoudendheid heeft onder meer op classicaal niveau tot gevolg dat nog steeds meer dan twee derde van de afgevaardigden in Overijssel-Flevoland een man is.
Er is nu dus een verandering aangebracht in de kerkorde die per 1 juni 2024 is gepubliceerd. De eerlijkheid gebiedt wel om te zeggen dat het hier gaat om een nieuw college voor het opzicht dat bestaat uit vier leden en zeven toegevoegde leden uit de predikanten en ouderlingen van de kerk, die speciaal zijn aangesteld om te oordelen inzake misbruik van pastorale relaties of gezagsrelaties. Men kan zich voorstellen dat juist verhoudingen man – vrouw hier extra gevoelig kunnen liggen.
Met enige regelmaat (zeg pakweg 1 keer per jaar) brengt de landelijke dienstenorganisatie een erratum uit op de schriftelijke versie van de kerkorde waarvan de laatste druk dateert uit 2019. De synode vraagt regelmatig consultaties van de kerkenraden en wijzigingen op de gedrukte versie komen jaarlijks af en toe voor. Het zou ondoenlijk zijn voor elke wijziging weer een nieuwe drukorder uit te voeren. Daarom plaatst de dienstenorganisatie de wijzigingen op de website. Mensen die veel met de kerkorde werken kunnen deze downloaden, printen en als inlegvel aan hun kerkorde toevoegen, zodat ze ter zake altijd actueel gedocumenteerd zijn.