Foto: interieur van de kerk in Olst; ouderling van dienst Menkveld maakt zich klaar voor de afkondigingen

Kerk in Olst verwacht 20.000ste bezoeker

De protestantse kerk in Olst verwacht in het weekend van 22 september de 20.000ste bezoeker. Dat meldt het Algemeen Dagblad. De deuren van de kerk staan iedere vrijdag- en zaterdagmiddag open sinds 2001. Daar blijkt veel animo voor te bestaan, vertelt emeritus-predikant Jaap Wiegers in het dagblad. Naast Jaap Wiegers komt ook rondleidster Wil van Wijk aan het woord in de krant.

Ze geven aan dat sinds 2001 duizenden bezoekers de Dorpskerk hebben bezocht. Vooral op speciale dagen, zoals de Open Monumentendag, afgelopen weekend, nemen veel bezoekers een kijkje achter de kerkdeuren. In totaal gaat het om ongeveer duizend bezoekers per jaar.

Voor de vrijwilligers is dit aantal een mijlpaal. ‘’In 23 jaar 20.000 bezoekers klinkt misschien niet als veel, maar dit is geen basiliek natuurlijk", zegt Van Wijk in het AD. ,,Voor de dorpskerk in Olst betekent het gemiddeld duizend bezoekers per jaar, de coronajaren niet meegeteld, en daar zijn we heel blij mee".

Zeer recent is ook het kerkplein rond de kerk gerenoveerd. Daar is op 22 en 23 juni aandacht aan besteed met diverse activiteiten. Het was een weekend vol muziek en theater. De Olster Harmonie was één van de organisatoren. Het motto luidde: Muziek achter de Diek. Dergelijke activiteiten laten zien hoe de kerk openstaat voor mensen met een verschillende achtergrond.

Het Algemeen Dagblad schrijft er ook in die zin over. De krant: ‘Een moslim die toestemming vraagt om te bidden en een katholiek die er een kruisje slaat. Voor iedereen staat de deur van de Dorpskerk in Olst in de zomer vrijdag en zaterdag wagenwijd open’.