Coronacampagne op Urk


De burgerlijke gemeente Urk is een campagne begonnen om het aantal coronabesmettingen op het voormalige eiland terug te dringen. Enkele bekende Urkers zijn op posters geplaatst met de oproep ‘alleen samen krijgen we corona onder controle’.


De teksten zijn te vinden op driehoekige borden, die je om een lantaarnpaal kan plaatsen. Er zijn foto’s op geplaatst van een voorzitter van een ondernemersvereniging, een predikant, jongeren, iemand uit de sportwereld.. Naast de borden worden de sociale media ingezet. En er is een advertentie in de lokale krant, Het Urkerland. De website van de gemeente Urk begint met een button ‘Informatie coronavirus’. Daarop worden de maatregelen van de veiligheidsregio Flevoland toegelicht en het lokale beleid. Een voorbeeld: Wie trouwt in het gemeentehuis kan maximaal twintig personen meenemen.

Het aantal besmettingen is behoorlijk opgelopen. Met 889 besmettingen deze week (week 16 november) per 100.000 inwoners behoort Urk tot de dieprode gebieden van Nederland. Onder de besmetten zijn ook mensen die in het bijzonder betrokken zijn bij het kerkelijk leven, onder wie een emeritus. ‘We zullen nog twee weken pijn moeten lijden, vermoed ik’, zei een lid van een hervormde gemeente desgevraagd, ‘maar daarna zal het verbeteren, daar ben ik van overtuigd. Iedereen ziet de noodzaak zorgvuldig te zijn’. Haarden van uitbraken zijn onder meer een basisschool en een zorgcentrum. De intensieve sociale contacten in de persoonlijke levenssfeer zijn ook bron van besmetting. 

‘We hopen dat de campagne het gesprek over het naleven van de maatregelen stimuleert’, zei een woordvoerder van de gemeente. De burgemeester stuurde al eerder een videoboodschap naar de bevolking. En onlangs ontvingen de kerken nog een brief. De kerken gingen verschillend met de overheidsmaatregelen om. De protestantse kerken, op Urk onderscheiden in de gereformeerde kerk en de hervormde gemeente, zijn relatief terughoudend. De kerkenraden voeren een aangepast beleid qua bezoekersaantallen. Qua zingen kiest de gereformeerde kerk bijvoorbeeld voor de inzet van voorzangers. Christelijk-gereformeerd werkt met zangmomenten van één versje (bij doopdiensten vijf zangmomenten). ‘We begrijpen dat er binnen de gemeente allemaal verschillende meningen zullen leven. We doen echter een beroep op u om deze besluiten gezamenlijk te dragen en er zich aan te houden. Bovenal vragen wij u om ons als kerkenraad en heel deze bijzondere situatie in het gebed voor de Heere neer te leggen’, aldus de website van Christelijk-Gereformeerd. 

Predikant Henk Polinder van de Christelijk-Gereformeerde Kerk, is één van de bekende Urkers die op een poster is afgebeeld. ‘Ik doe mee vanwege de verantwoordelijkheid die we dragen voor elkaar als het gaat om gezondheid. We moeten er samen de schouders onder zetten om het virus terug te dringen en versoepelingen te krijgen’, zei hij voor RTL.

Voor een interview van Omroep Flevoland met wethouder Freek Brouwer: klik hier.