Deventer eert Cusanus met driedaagse
Met een bijzondere lezing op vrijdag, verzorgd door Erik Borgman en aansluitend een forumgesprek begint op 9 februari een driedaagse ingekleurd door de persoon van Nicolaus Cusanus, een belangrijke denker uit de vijftiende eeuw, die nauw verwant was met de Moderne Devotie.
Zoals wij vandaag, leefde Cusanus in een bewogen tijd met veel veranderingen en onzekerheid. En ook de kerk stond in die dagen voor grote uitdagingen en was de verdeeldheid groot. Cusanus was zich sterk bewust van de noodzaak om op een positieve manier met de in zijn tijd toenemende veelstemmigheid om te gaan.
Geïnspireerd door de Moderne Devotie wilde hij opnieuw op zoek naar de kern van het geloof en was hij ervan overtuigd dat de kerk staat of valt met het persoonlijk engagement van ieder, groot en klein. Daarom richtte hij (middels zijn testament) in Deventer ook de bursa cusana op, een beurs (inclusief kost en inwoning) voor twintig minder bedeelde jongeren die zo aan de Latijnse School zouden kunnen studeren. Een grote spirituele bewogenheid, verbonden met een sterk maatschappelijk engagement – dat is wat achter de stichting van de bursa cusana stond.
Dit is ook de reden waarom nu op 9 februari 2024 om 14u. voor de eerste keer de Bursa cusana-lecture uitgesproken zal worden, zegt de werkgroep Cusanus, waarin participeren Inigo Bocken (van het Titus Brandsma Instituut), ds. Wim de Jong (predikant van de Lebuinuskerk), Johan Kuiper en Zafer Aydogdu. Ze schrijven: ‘Wij hebben de bekende theoloog Erik Borgman bereid gevonden om bij deze aanleiding te spreken over de grote uitdagingen waarvoor kerken en religies zich in een seculiere en individualistische samenleving gesteld weten’.
Net zoals Cusanus destijds is Borgman er zich van bewust dat de kerk – in de brede zin van het woord – op een nieuwe manier gedacht moet worden. De spiritualiteit van de Moderne Devotie en het denken van Cusanus kunnen daarvoor een belangrijke inspiratiebron zijn.
Na de lezing is er een forumgesprek, waarbij vooraanstaande denkers uit verschillende religieuze en levensbeschouwelijke tradities met elkaar in gesprek gaan, onder leiding van Rik Torfs, ere-rector van de KU Leuven en in Vlaanderen een publieke maar ook weerbarstige intellectueel. Ook de zaal zal uitdrukkelijk mee in het gesprek betrokken worden. Daarom zouden wij u, met al uw ervaringen, uitdrukkelijk willen uitnodigen om bij dit gebeuren aanwezig te zijn.
De lezing en het forumgesprek vinden plaats in het auditorium van het stadhuis, Grote Kerkhof,
Deventer, vrijdag 9 februari 14.00 – 17.00 uur. De entree is tien euro, studenten mogen voor half tarief naar binnen.
Daarna zijn er in dit weekend nog vele andere activiteiten. Op vrijdagavond is er een Meet and Greet met Cusanus-vertaler Gert den Hertogh in boekhandel Praamstra. En daarna om 20.30 kan men terecht in de Bergkerk voor het concert van het ensemble voor oude muziek, Graindelavoix, dat op een heel andere manier een positieve veelstemmigheid naar voren zal brengen.
Zaterdag staan op het programma: Stadswandelingen, een workshop over Nicolas van Cusa, een presentatie van de Alevitische gedichtenbundel ‘God is in de mens’, een tentoonstelling van Cusanus in het Geert Groote Huis, en een kloostermaaltijd.
Op zondag is er een eredienst in de Lebuïnus rond Cusanus, een speciale eucharistieviering met mgr. Ted Hoogenboom van het aartsbisdom Utrecht, een inspiratiecarroussel en rondleiding en film over de relatie tussen religies.
Voor een uitwerking van het programma: klik hier.