Classis telt ongeveer honderd migrantengemeenten
Je merkt ze soms amper op als je lid van de protestantse kerk bent. Maar ze zijn er wel. De classis Overijssel-Flevoland heeft ongeveer honderd migrantengemeenten. De helft is met naam en toenaam bekend. Van deze 52 gemeenten zijn er 35 in Overijssel en 17 in Flevoland; Almere is koploper met 10 gemeenten, Zwolle heeft er 9 en Hengelo 5.
Dat blijkt uit de database www.migrantenkerken.nl, die nu een half jaar online is. Op 13 juni is de online database gelanceerd door René de Reuver, scriba van de protestantse kerk en Rhoinde Mijnals-Doth, voorzitter van de migrantenkoepel Skin. Doel van de site is het faciliteren van de ontmoeting tussen autochtone gemeenten en migrantengemeenten.
De achtergrond van de migranten is zeer divers. Er zijn Poolse gemeenten met een overwegend rooms-katholieke achtergrond, een anglicaanse gemeente (regio Goor / Diepenheim), Molukse gemeenten, Surinamers, Syrisch-Orthodoxen (sterk in de regio Twente aanwezig) en anderen. Opvallend is het grote aantal Farsi-gemeenten (twee in Almere, één bij Roggebotsluis en één bij Luttelgeest).
In totaal zijn er naar schatting in Nederland zo’n 800.000 migrantenchristenen. Ze spreken 75 talen, zijn verdeeld over zo’n 1200 gemeenten, waarvan er nu 530 in de database zijn opgenomen.
Op dit moment zijn er migrantengemeenten in de volgende plaatsen aangemeld:
Almere: 10
Zwolle: 9
Hengelo: 5
Lelystad: 4
Almelo: 4
Enschede: 3
Deventer: 3
Kampen: 2
Marknesse: 1
Luttelgeest: 1
Dronten (Roggebotsluis): 1
Ommen: 1
Nijverdal: 1
Rijssen: 1
Wierden: 1
Weerselo: 1
Oldenzaal: 1
Borne: 1
Glane: 1
Goor: 1
Foto: Omslag van een jaarverslag van Sofak, de organisatie die zich inspant om ontmoetingen tussen migrantengemeenten en autochtone gemeenten te bevorderen.