Kerk Baalder doet mee met initiatief van ombudsmensen bij groeiende armoede

Mensen moeten makkelijk de weg kunnen vinden als ze het niet redden met het betalen van de energienota of als ze onvoldoende bij kas zitten om nog boodschappen te doen. Kerken en maatschappelijke organisaties in Baalder (Hardenberg) hebben daarom de handen in elkaar geslagen. Ze stellen ombudsmensen aan dicht bij de mensen in de wijk; en ze verspreiden folders om meer bekendheid aan de initiatieven te geven.

Stijgende energieprijzen en inflatiecijfers boven de tien procent hebben tot gevolg dat nog meer mensen een beroep moeten doen op maatschappelijke en kerkelijke instellingen om het huishouden draaiende te houden. In Baalder werken kerken en maatschappelijke instellingen daarom nauw samen. Ze kennen al een systeem met schuldhulpmaatjes. De toenemende armoede noopt tot een aanscherping van het beleid. 

Er zijn diverse gezamenlijke werkgroepen van kerk en samenleving bedoeld om de leefbaarheid in de wijk te vergroten. In de werkgroep welzijn wordt er gewerkt met ombudsmensen, die dicht bij de mensen in de wijk staan. In Hardenberg zijn dat onder meer diakenen en contactpersonen. Die mensen onderhouden tegelijk nauwe contacten met bijvoorbeeld de gemeente (wat voor regelingen zijn er waar je gewoon gebruik van kunt maken), samen-doen (voor als je in de problemen raakt), de voedselbank én ook de woningbouw.

Er komt binnenkort een folder van de werkgroep welzijn samen met de burgerlijke gemeente. Onderliggende gedachte is: We leven in bijzondere tijden. Door inflatie en de oorlog in Oekraïne worden prijzen omhoog gejaagd. Het zijn niet alleen minima die het daarmee zwaar hebben. Ook middeninkomens lopen risico's. 

De bedoeling is nu, dat men in de wijk voor wie dat wil ondersteuning gaat bieden. De initiatiefnemers hopen dat mensen als ze in de knel zitten, hulp gaan vragen. Men probeert mensen in de knel over de schaamtegrens heen te krijgen. Ombudsmensen helpen bij doorverwijzingen. Uiteraard is alles vertrouwelijk.

Ds. Wim van der Wel zegt daarover: ‘Misschien vind je het wel heel vreemd om een beroep te doen in dit soort zaken. Dat is het ook, maar vreemde tijden vragen soms om vreemde maatregelen. Dus, als die folders komen… en je hebt er wat aan, vooral doen!’

 

Ds. Wim van der Wel hield eerder naar aanleiding van de enquête in de wijk een inleiding voor betrokkenen over armoede en eenzaamheid. Er is nadrukkelijk sprake van armoede en eenzaamheid in de wijk, vertelde hij. Hij schetste de situatie in de wijk Baalder: veel eenpersoonshuishoudens 26 procent t.o.v. Marslanden, 16 procent en Baalderveld 18 procent. In de wijk Baalder gaat 10,5 procent van het gemeentelijk bijstandsbudget naar inwoners; het totaalbedrag voor dit segment is 1.400.000 euro. In de wijk Baalderveld is dat 470.000 euro, waaruit blijkt dat er in Baalderveld minder mensen in de gevarenzone leven. De cijfers laten een (zorgelijk) beeld zien van de situatie in Baalder en bij groeiende inflatie en stijgende energieprijzen is nadere aandacht nodig.

Foto: associatieve foto (fragment kunstwerk)