Foto: Ruim 90 mensen nemen deel vanaf hun thuisadres aan de assemblee, maar enkele mensen moeten vanuit Brussel het hoofdkwartier de regie voeren, onder hen onder meer links boven de penningmeester Anders Gadegaar, in het midden boven Dagmar Winter, vice-moderator, midden-onder ds. Laurence Flachon die moderator is, omdat ze in België woont en werkt en rechts onder ds. Frank Kopana, de Duitse vice-moderator. Canon Jack McDonald en fr. Michael Lomax houden de goede gang van zaken in de gaten

Digitale assemblee Europese Kerken toont draagvlak


Sinds de Europese Kerkenconferentie officieel in Brussel is gevestigd, na een reorganisatie waarbij de drie vestigingsplaatsen (Brussel, Straatsburg en Geneve) zijn teruggebracht naar één kantoor valt de kerkenfamilie onder het Belgische recht. Onderdeel daarvan is, dat men één keer per jaar als algemene assemblee rekening en jaarverslag moet goedkeuren. Dankzij de digitale ontwikkelingen is dat eenvoudiger geworden. Waar men voorheen – verdeeld over drie steden – gewend was één keer per vijf jaar een assemblee te hebben waar alles aan de orde kwam, zijn er nu ook jaarlijkse besprekingen waar alles de revue passeert. Donderdag 13 juni was de digitale assemblee.

De omvang van de vergadering en de aard van de techniek maken het eigenlijk niet mogelijk hele discussies te voren, zoals je die wel bij een assemblee hebt, Stemmingen zijn wel mogelijk doordat men eenvoudig een digitale poll inschakelt. En vooraf kijkt men of het quorum aanwezig is. Misschien is dat nog wel het spannendst. Er zijn 58 afgevaardigden nodig om van een wettelijke vergadering te spreken. Véronique Engels, secretaresse van de CEC, had al snel in beeld dat er 97 mensen online waren. Maar dan is het nog de vraag hoeveel officieel gedelegeerden daaronder aanwezig zijn. Als de 58 niet worden gehaald, moet er over twee weken een nieuwe vergadering worden uitgeschreven. Er doen 64 gedelegeerden mee. Dus dat gaat lukken.

De feitelijke besprekingen daarna duren anderhalf uur. Nadat ds. Laurence Flachon van de Verenigde Protestantse Kerk in België de vergadering met gebed heeft geopend, neemt ds. Frank Kopana van de Duitse EKD de leiding. Hij legt de vergadering enkele vragen voor. Er moet een vergaderleiding worden benoemd, een jurist, een stemcommissie. Daarna leidt Flachon – gekozen als moderator – de twee hoofdthema’s in. Ze geeft bij het inhoudelijke jaarverslag Frank Kopana opnieuw het woord. Er zijn vooraf stukken verstuurd waarin de thema’s worden geclusterd; van Oekraïne en vrede in Europa tot het meer theologische werk als de Charta Oecumenica. Hij wijst er op dat de Charta Oecumenica, noem het de geloofsgrond onder de samenwerking van kerken in Europa, na tien jaar een update krijgt. Het is de bedoeling dat de kerken en ook ngo’s vanaf 1 juli 2024 kunnen reageren op het concept. Er zijn vragen over de procedure. Of de inspraak misschien wat langer mag zijn dan drie maanden. Dat moet worden overlegd met de Rooms-Katholieke partners die als kerk geen lid zijn van de CEC, maar die wel de belangrijkste partner (als je op de omvang let) is van de ondertekenaars van Charta Oecumenica.

Als tweede thema komen de financiën aan de orde. De penningmeester Anders Gadegaar uit Kopenhagen geeft een toelichting. Het jaar 2023 is goed geweest voor de CEC. De assemblee in Tallinn is voor het eerst sinds vele assemblees binnen de begroting gebleven. Er was zelfs een surplus van twee ton. Door aanhoudende vacatures in Brussel en het kunnen wegschrijven van inzet van personeel op de assemblee is het zelfs mogelijk een tegoed van 6 ton te boeken op de reserve. Dat is ook broodnodig omdat er eigenlijk geen reserves zijn voor salariskosten, zoals de meeste bedrijven dat hebben met de omvang van de opgetelde jaarsalarissen van alle medewerkers. De CEC komt nu op ongeveer de helft. Er is ook zorg over de bijdragen van de lidkerken. Zullen alle lidkerken in staat zijn het gevraagde bedrag over te maken? Dat blijft een spannend punt.

Al met al laten de stemmingspercentages zien dat steeds meer dan negentig procent instemt met de aangereikte stukken. Daarmee is niet alleen aan de eis van de Belgische wet voldaan, maar kan ook de nieuw aantredende secretaris-generaal Frank Dieter Fischbach, die vanaf 1 juli 2024 begint, met toewijding voor de inhoud zijn werk oppakken.


Foto: vooraf wordt getest of de polls werken met een fictieve vraag

Foto: Zo ziet de uitslag er uit als er is gestemd