Foto: Jonathan Stam uit Hasselt verzorgde een inleiding over de veranderingen rond het ambt

-Hier kunt u direct doorklikken naar de video waarin ds. Kloosterziel de Stiftskerk introduceert in Weerselo - 

Zou je kunnen inspelen op de nieuwe regels rond kerkelijke werkers?


In hoeverre moet je als classis inspelen op de komende veranderingen rond de dienaar des Woords? Die vraag kwam pregnant aan de orde in de classicale vergadering van dinsdag 8 oktober. Aan de ene kant waren er afgevaardigden die aandrongen op meer flexibiliteit; tegelijk waren er mensen die aangaven dat zoiets niet ten koste mag gaan van de duidelijkheid en de afbakening van wat wel en niet kan.

De vergadering was één van gevoelen dat het goed is dat de synode een wezenlijke stap heeft gemaakt om de rechtspositie van kerkelijke werkers verder te regelen vanuit de landelijke kerk. Mensen vertelden blij te zijn dat de kerkelijke werkers die dat willen een invulling kunnen krijgen als dienaar des Woords. ‘We hebben ze hard nodig’, zei één van de afgevaardigden. Hij noemde cijfers die over de synodetafel waren gegaan: er zijn ongeveer 1500 gemeentepredikanten en 50 kerkelijke werkers op niveau NLQF 6 (het vereiste niveau met een afgeronde HBO-opleiding en een toegesneden holi-cursus). Een classisafgevaardigde waarschuwde dat de praktijk bezig is iedere vorm van regelgeving in te halen. Mensen zetten nu al vrijwilligers in zonder diploma’s om vieringen doorgang te laten vinden. Iemand vatte samen: ‘Als een patiënt dreigt dood te bloeden, kan je wel discussiëren over de hygiëne van het verband, maar hoe dan ook moet je de wond stelpen’.

Een andere afgevaardigde gaf aan, dat ze in Flevoland een ondernemende moraal hebben. Dat heeft voordelen, maar soms verzucht je ook ‘wat zijn nu nog de omlijnde regels die we hoog houden’. Andere afgevaardigden hadden vragen bij de uitvoerbaarheid van de besluiten. Zal het werkelijk lukken realistische profielen aan gemeenten te koppelen? was bijvoorbeeld één van de terugkerende vragen.

Functiewaardering

Jonathan Stam, lid van het moderamen van de generale synode en van het bestuur van de dienstenorganisatie, vertelde in een inleiding over de weg die tot nu toe is gegaan in de ambtsdiscussie. Eigenlijk gaat het om een discussie die al twintig jaar gaande is en de laatste vijf jaar is geïntensiveerd sinds het rapport ‘Mozaïek van Kerkplekken’ in 2019. Hij liet zien hoe de benadering van het predikantschap aansluit bij een Europees model van functiewaardering. Een kerkelijk werker met een specialisme hoort bij NLQF 5, eventueel 6. Een kerkelijk werker die als dienaar des Woords functioneert hoort in NLQF 6. En een academische predikant rekent men tot NLQF 7.

In het nieuwe systeem krijgt de kerkelijk werker een zuiverder rechtspositie bij het geheel van de kerk. Zij worden ingeschreven in het kerkelijk album. En net als predikanten moeten ze een geschiktheidsonderzoek ondergaan. Gemeenten moeten een profiel nemen, op grond waarvan men een academische of hbo-pastor kan zoeken. De consulent moet de gemeente daarin helpen; de classis toetst achteraf of de procedure om tot een profiel te komen zuiver is gelopen. Stam rekende de vergadering voor dat er nog wel twee jaar nodig is om tot de afronding van één en ander te komen. Er zijn revisieverzoeken tegen de besluiten ingediend, die behandeld moeten worden, er zijn talloze uitwerkingen nodig en tenslotte moeten er ook wijzigingen worden doorgevoerd in de kerkorde in een eerste lezing aangereikt en daarna in een tweede lezing.

Consideraties

De classis besprak de consideraties over de kerkordewijziging bij ordinantie 10-9-7. Het gaat dan om de vraag of predikanten die met juridische maatregelen te maken hebben gehad opnieuw toegang tot het ambt moeten kunnen krijgen. Een derde van de kerkenraden reageerde en daarvan was 90 procent positief. Er werd geconcludeerd in de vergadering dat er positief wordt gereageerd naar de generale synode, maar dat men daarbij zorgvuldig onderzoek veronderstelt.

Verkiezingen

Er werden verkiezingen gehouden. De volgende mensen zijn gekozen:
Naar de Generale Synode:
ds. Henk Molenaar uit Genemuiden.
Naar de Classis:
ouderling Gert Veerman uit Rijssen (wijk 5),
diaken Johan Bisschop uit Wierden (protestantse kerk),
ds. Paul Blom uit Rijssen (wijk 1),
ds. Saar Hoogendijk uit Deventer,
ouderling Jeanette Koekoek-Dragt uit Wijhe,
ouderling-kerkrentmeester Annelies van der Beek uit Borne,
ouderling Jan Willem Bosselaar uit Zwolle (Stinskerk).
Herkozen naar de Classis werden:
Richard van Urk uit Urk,
Harm Kroes uit Steenwijk.
Benoemd als lid van het college van visitatoren werd:
ds. Rienke Vedders – Dekker uit Markelo (werkzaam in Diepenheim).
Er werd afscheid genomen van de volgende classisleden:
ds. Wim van der Wel uit Hardenberg,
diaken Alex Schuurman uit Ommen,
ouderling Frits Mandersloot uit Bathmen.
Judith van der Meer - Schieferstein (Delden) gaat naast Richard van Urk de betalingen in het oog houden.

De begroting voor de Classis voor het jaar 2025 werd goedgekeurd. Er is een verwacht tekort van ongeveer 5000 euro.

Weerselo

Ds. Roelof Kloosterziel vertelde namens de ontvangende gemeente iets over de geschiedenis en het kerkelijk leven in Weerselo. Kloosterziel is voor 60 procent aan Ootmarsum verbonden en voor 40 procent aan Weerselo. Naast het vertrouwde predikantswerk zijn er enkele aanvullende taken op het Stift. Kloosterziel opent de deuren van de kerk om 8 uur ’s ochtends en sluit deze omstreeks 18 uur. Tussendoor kunnen bezoekers kennis nemen van het kerkgebouw in Bentheimer zandsteen. Ooit was er een klooster tegen de kerk aangebouwd aan de zijde waar nu geen ramen te vinden zijn. Er verbleef eerst een kloostergemeenschap, vervolgens waren er de adellijke juffers alvorens het kerkgebouw van rooms-katholieke zijde overging op de protestanten. Bij het Stift horen de circa tien huizen die om de kerk zijn gebouwd en ook het restaurant.

De protestantse gemeente met 250 zielen is een minderheid in een overwegend rooms-katholieke omgeving. De contacten met de rooms-katholieke dorpsbewoners zijn goed, zoals je dat in Twente mag verwachten. De kerk heeft twee keer per jaar een vrijwilligersdag; dan zie je hoeveel goodwill het kerkgebouw geniet bij seculiere mensen. De predikant heeft een religieuze verantwoordelijkheid en daarnaast vinden er in de kerk ook verschillende culturele activiteiten plaats. In het schoolgebouw, waar ook de classicale vergadering plaatsvond, zijn filmavonden, gespreksavonden en (andere) culturele activiteiten.

Ds. Roelof Kloosterziel sprak een filmpje in over de bijzondere omgeving: klik hier. 
Jessica Braakman, bm-lid, sprak een filmpje in over de vergadering van de classis: klik hier. 
Wie de foto's wil zien van alle afgevaardigden in de classis: klik hier.

Foto: v.l.n.r. ds. Roelof Kloosterziel (Weerselo), ds. Hans van Solkema (Heino), ds. Karolien Zwerver (Dronten)

Foto: v.l.n.r. bm-lid Janny Bunschoten (Nagele), penningmeester Richard van Urk (Urk) en inleider Jonathan Stam (Hasselt)

Foto: v.l.n.r. Alex Schuurman (Ommen) en Ard Postma (Zwartsluis)

Foto: v.l.n.r. Evert Appelo (Vollenhove) en Jan Kippers (Rijssen)

Foto: Hans van Riessen (Windesheim) verzorgde de statistische verwerking van de consideraties

Foto: Moderamenleden v.l.n.r. Johan Kuiper (Dedemsvaart), ds. Wilbert Dekker (Kampen) en ds. Jan Dirk Wassenaar (Hellendoorn)

Foto: Ds. Roelof Kloosterziel in de kerk van Weerselo bij het doopvont