Groei straatevangelisatie

Het aantal mensen dat op straat het evangelie onder woorden brengt, groeit de laatste jaren. Dat is althans de indruk van het Brabants Dagblad en in navolging van het blad bezuiden de grote rivieren de indruk van onder meer het Parool. Om te bewijzen dat de groei meer is dan de vondst van een journalist in komkommertijd heeft het Brabants Dagblad enkele burgerlijke gemeenten gebeld en gevraagd naar het aantal meldingen van straatevangelisatie. Diverse woordvoerders melden dat er in hun regio inderdaad groei is; onder de genoemde plaatsen zijn Deventer, Enschede, Almere en Lelystad. Buiten de classis Overijssel-Flevoland vallen namen als Amsterdam, Tilburg en Roosendaal.

In Almere kwamen bij de gemeente dit jaar al 25 kennisgevingen binnen van straatevangelisatie, aldus het Brabants Dagblad. Vorig jaar waren dat er 10 tot 15 gerekend over het hele jaar. Deventer heeft dit jaar al 16 melden en in 2023 waren dat er 23 gerekend over een heel jaar. Lelystad ging van 4 inmiddels naar 17.

De journalist van het Brabants Dagblad noemt enkele instanties: de Jehova’s Getuigen, de volgelingen van de evangelische gebedsgenezer Tom de Wal en de groep Sjofar. Nauwkeuriger lezing maakt duidelijk dat voor de Sjofar-groep in beeld is. Het betreft een initiatief vanuit Lunteren van mensen die het evangelisatie-werk als roeping aan alle christenen willen aanreiken. Sjofar is het Hebreeuwse woord voor ‘Bazuin’, dat kleurt het enigszins in. De groep bestaat sinds 1999 en heeft een eigen website en een financiële verantwoording daarop waaruit blijkt dat er jaarlijks ongeveer een ton aan euro’s omgaat. Men investeert in materiaal en vervoermiddelen. Er zijn 11 gele bijbelbussen, 3 bijbelwagens, 3 bijbelkramen en 13 bijbelkruiwagens. Men geeft op de website aan waar men bij voorkeur tenminste een keer per maand staat. Sjofar  noemt in de regio de plaatsen: Almere (verbonden aan de vakantiebijbelweek), Enschede, Kampen, Biddinghuizen (verbonden aan Opwekking), Steenwijk, Zeewolde en Zwolle.

Het Brabants Dagblad stelt zich wat defensief op in de reportage en stelt de vraag of men op straat mag evangeliseren. Een woordvoerder van de Vereniging Nederlandse Gemeenten geeft aan dat men zonder vergunning simpelweg mensen mag aanspreken en folders mag uitdelen. Als er meer van stal wordt gehaald in de vorm van bussen is er een vergunning verondersteld. De defensieve houding gaat nog verder en men kadert de toename van evangelisatiewerk in door te zeggen dat evangelisatie aanslaat in een periode dat er politieke onrust is. Tegelijk gooit men alle vormen van evangelisatie en kerkzijn op één hoop, door vast te stellen dat de klassieke kerken slechts achteruit gaan qua ledentallen. Het Parool maakt het in een bijzin iets multireligieuzer door te stellen dat ook islamitische propaganda toeneemt.