Foto: Sahar Kader (links) geeft Thuisgevers in de persoon van Laura Prat Bertrams een schilderij
Missie geslaagd als vluchtelingen zich het hoofd breken over hypotheekaftrek
Het idee van Thuisgevers begon twee jaar geleden. Inmiddels zijn er tientallen gemeentes waar vluchtelingen kleinschalig worden opgevangen. Op 24 oktober werd de verjaardag gevierd in de stadsgehoorzaal in Kampen. De Liberiaanse theatermaker Bright Richards betrok zo’n honderd bezoekers bij de ervaringen van vluchtelingen.
‘Mijn belangrijkste zorg is dat vluchtelingen belasting gaan betalen en dat ze daarna zich druk gaan maken over de hypotheekaftrek. Als dat gelukt is, is mijn missie geslaagd’, vatte de Nederlandse Liberiaan die sinds 1993 in Nederland woont zijn missie samen. Bright Richards wisselde lach en traan af. Op speelse wijze wist hij de gasten tot een sneeuwbaldansje te verleiden. Daarna was er de ingetogen toon, toen hij vertelde hoe hij in Liberia met de dood werd bedreigd. Na 34 jaar Nederland hoopt hij dit jaar weer voor het eerst zijn geboorteland te bezoeken. Dat zal hem raken. ‘Om in een nieuw land te wortelen moet je kunnen vergeten en kunnen herinneren’, vatte hij de turbulente gevoelens van nieuwe Nederlanders samen.
De kunstenares Sahar Kader uit Irak overhandigde de Thuisgevers een schilderij als dank voor de veiligheid die de organisatie biedt aan vluchtelingen.
De bezoekers kwamen vanuit heel Nederland. Van Veldhoven achter Eindhoven tot Den Haag. Van Amersfoort tot de Stichtse Venen. Het landelijke verjaardagfeest vond plaats in Kampen, waar het idee van de Thuisgevers ooit was ontstaan. Laura Prat Bertrams, grondlegger van de Thuisgevers, liep de geschiedenis van de eerste twee jaren nog eens langs. Het begon met particuliere initiatieven in IJsselmuiden en Zalk van mensen die uit bijvoorbeeld De Hoeksteen en de Dorpskerk vluchtelingen opvingen uit Oekraïne. Ze vonden steun bij burgemeester Sander de Rouwe uit Kampen en zo groeide het besef dat de kleinschalige opvang niet alleen iets was voor Oekraïners, maar ook voor andere nationaliteiten zou moeten worden toegepast. Vluchtelingen kregen buddy’s die hen wegwijs maakten in de Nederlandse samenleving.
In Kampen bestond het tweede deel van de ontmoeting uit workshops. Mensen konden verder spreken over de situatie met de programmamaker. Ze konden ook een soort ganzenbord spelen, waarbij diverse vragen over vluchtelingen werden gesteld. Zoals de vraag wat een vluchteling aan daggeld krijgt in Nederland (circa 14,50 euro).
Het overzicht op de website www.dethuisgevers.nl maakt melding van verschillende plaatsen in Overijssel-Flevoland die zich hebben aangesloten, zoals Emmeloord, Dronten, Almere, Vollenhove, Kampen, Dalfsen, Nieuwleusen, Zwolle, Wierden, Almelo, Hengelo (Bronckhorst), Olst/Wijhe.
Foto: Burgemeester Sander de Rouwe opent het verjaardagsfeest van de Thuisgevers
Foto: workshop waarin ds. Gerrit de Fijter, emeritus predikant uit Kampen (man met de handen omhoog) mee debatteert