
Foto: werkgemeenschap Oost-Twente bijeen in Tubbergen
Predikanten wijzen op hoop
Hoe verhouden we ons als voorgangers tot maatschappelijke onvrede en polarisatie? Hoe stellen we ons op ten aanzien van de oorlog in Oekraïne, Israël en Hamas en de klimaatverandering? De werkgemeenschap Twente Oost sprak over dit thema tijdens een bijeenkomst op 22 januari 2025 in Tubbergen. Op de agenda was het samengevat tot ‘Licht in de Duisternis; Hoop en Geloof in Tijden van Onrust’.
Een predikant sneed de discussie aan. ‘Als ik uitga van de drieslag ‘priester – profeet – koning’ zag ik mijn taak tot voor kort vooral als ‘priester’ en nu zie ik mijn werk in toenemende mate als ‘profeet’’. ‘Ik kom in mijn werk mensen tegen die slecht slapen van de ontwikkelingen. Bepaalde termen herinneren hen aan de Tweede Wereldoorlog. Ze maken zich zorgen over de wereld waarin hun kleinkinderen opgroeien’. Soms verbinden de mensen hun zorgen met het bestaan van God. ‘Waar is God bij al die ontwikkelingen’, verzuchtte een predikant.
‘Ik zou willen dat we als predikanten de actuele vragen wat verder weten te brengen dan de waan van de dag’, reageerde een voorganger. ‘Je kunt over het milieu spreken als algemene tendens. Maar kan je de ontwikkelingen ook verbinden met God in de Bijbel? Laten we niet te snel activistisch worden, maar onze specifieke opdracht verstaan’.
Iemand vertelde recent in de krant te hebben gelezen dat de hoogste toren ter wereld in Dubai staat en 828 meter hoog is. In Saoedi-Arabië zijn nu plannen om over drie jaar een toren te openen die 1000 meter hoog is. ‘Hoe actueel is dan de Bijbel en de beschrijving van de torenbouw in Babel’, aldus de predikant.
Verschillende pastores herkenden de voorzichtige benadering. ‘De Bijbel noemt Kores de Gezalfde van God. Je kunt niet bijvoorbaat uitsluiten dat mensen als Trump op een goede manier worden gebruikt’. ‘Je moet Trump wel blijven zien in de context van de Verenigde Staten’, vulde een ander aan. ‘De geschiedenis leert ons’, antwoordde een ander, ‘dat er in Duitsland twee groepen pastores waren: de Deutsche Christen en de Bekennende Kirche’. ‘Ik wil blijven inzetten op het belang van de heiliging van de gemeente zelf’, was weer een andere reactie. ‘Laten we bij alle ontwikkelingen blijven focussen op concrete mensen. Of het nu gaat om Gaza of om Oekraïne of om Mexicaanse migranten. We moeten niet accepteren dat mensen de dupe worden van anderen en lijden’.
Weer een andere predikant bracht in, dat de thema’s breed liggen. Hij noemde het boek ‘Nexus’ van Yuval Noah Harari. Het grootste gevaar dat daarin naar voren komt is de ongecontroleerde informatie, de data die van een mens op verschillende plaatsen kunnen worden ingezien.
Eén van de predikanten citeerde Halik, de profeet van de hoop. ‘Jongeren vragen niet om een oordeel over de één of de ander; ze vragen om houvast. Je moet steeds weer terug naar je wortels en van daaruit hoop aanreiken’.
De voorzitter las ter afsluiting van de gedachtewisseling een tekst van Liselore Gerritsen. Daaruit een fragment:
Geloof, hoop en liefde
En de meeste van deze is de hoop
Je moet het als een goddelijke drukfout lezen
Dat de liefde de meeste zou heten.
Geloof, hoop en liefde
En de meeste van deze is de hoop.
Omdat de hoop altijd weer z'n weggetje vindt
Naar het punt daar waar de liefde begint.
(…..)
Geloof, hoop en liefde
En de meeste van deze is toch de…
Hoop op geloof in de liefde.