Foto: vrije associatie van papierwinkel die ontstaat als gemeente vacant is (archieffoto)
GCBB neemt terughoudend advies CCBB Overijssel-Flevoland rond Fris over
Het GCBB wil plaatselijke gemeenten meer ruimte bieden bij het aanvragen van een solvabiliteitsverklaring dan aanvankelijk aangekondigd. De verruiming is het gevolg van onder meer een brief uit Overijssel-Flevoland, waarin het CCBB (classicaal college voor de behandeling van beheerszaken) aandringt op versoepeling van de regels. Overijssel-Flevoland adviseerde het landelijke college terughoudend te zijn met het verder doorvoeren van het administratieprogramma Fris bij solvabiliteitsaanvragen.
Onlangs werden de CCBB ’s in Friesland, Groningen-Drenthe en Overijssel-Flevoland geïnformeerd over de nieuwe aanpak zoals het GCBB dat voor ogen stond. Solvabiliteitsaanvragen, nodig in het kader van beroepingswerk, moesten in het nieuwe systeem via het administratieve programma Fris worden ingediend. Het GCBB wilde deze aanpak in het najaar van 2023 invoeren, maar ziet daar nu van af. Een enquête onder CCBB’s moest uitwijzen of er draagvlak is voor deze nieuwe stap in de automatisering. De vertegenwoordigers van het CCBB Overijssel-Flevoland hebben terughoudend gereageerd.
De classis Overijssel-Flevoland heeft een eigen handelwijze rond het beroepingswerk juist om gemeenten enigszins te ontzorgen. Het beroepingswerk kan worden gezien als een APK-moment; de gemeente is vacant en het is zaak alle onderdelen van het werk tegen het licht te houden. Als er aanpassingen nodig zijn qua beleid en organisatie, moet men die juist in vacaturetijd introduceren. Bij dat APK-moment horen diverse formulieren die men ter goedkeuring naar classis en CCBB moet sturen.
Om nu te voorkomen dat men door de bomen het bos niet meer ziet, vraagt de classis Overijssel-Flevoland om alle formulieren tegelijk naar de tweede scriba te sturen. Deze controleert de aanvraag op volledigheid en bij het in gebreke blijven op één van de onderdelen zoekt hij direct contact met de gemeente, zodat men als gemeente niet in ambtelijk drijfzand verdrinkt. De financiën zijn onderdeel van die geïntegreerde aanpak.
Door nu met Fris het CCBB-deel weer los te koppelen van het andere deel kan er verwarring optreden. Wat de inhoudelijke zaken betreft wijst het CCBB er op dat men de aanpak met Fris eerder als een verzwaring dan een ontlasting van de gemeenten beleeft. De voorgestelde procedure levert minder souplesse en is niet in het belang van de gemeenten. Daarbij kan worden aangetekend dat de gedwongen automatisering en het daaruit volgende toezicht toch al een voortdurend gespreksthema is tijdens de vierjarige bezoeken van de classispredikant in de plaatselijke gemeente.
Het CCBB Overijssel-Flevoland is van mening dat de aanvragen niet per se via Fris hoeven te verlopen. Er zijn meer varianten denkbaar, zoals de gangbare praktijk in Overijssel-Flevoland. Van een geforceerde invoering in september 2023 moet dan ook geen sprake zijn. Het CCBB meent dat men eerder gemeenten moet verleiden om gebruik te maken van Fris. Het GCBB heeft aangekondigd daarover verder te willen overleggen.