Zorgpastores bijeen in Almelo
Het was de tweede keer dat zorgpastores uit Overijssel en Flevoland in gesprek gingen met een vertegenwoordiging van het breed moderamen van de classis. De bijeenkomst vond plaats bij Eugeria in Almelo op 13 oktober 2022.
Theo Hettema, samen met Rachel Koopman verantwoordelijk voor de contacten met het categoriaal pastoraat van de PKN, was aanwezig om een toelichting te geven op het kerkelijke beleid. Hij vertelde dat 500 van de 2000 predikanten in de PKN werkzaam zijn in het categoriaal pastoraat. Zelf heeft hij ervaring opgedaan in dit segment in Den Haag. ‘Tot voor tien jaar was er een soort van wapenstilstand tussen geestelijke verzorging en kerk’, zo memoreerde hij. De kerk laat een omslag zien in het denken in de nieuwe visienota. Het besef groeit, zoals Irenaeus het verwoordde, dat de kerk daar is waar de bisschop (de geordineerde geestelijke) is. Dus als iemand vanuit een ambt pastor is in een tehuis, groeit daar het kerkzijn.
Het categoriaal pastoraat doet ervaringen op in de wereld en in grenssituaties die stimulerend werken voor het geheel van de kerk. Theo Hettema noemde het voorbeeld van een koopvaardijpredikant. Die werd uitgenodigd om een schip te reinigen, nadat er een personeelslid was overleden. Hij was klemgeraakt door een schuivende container. En de andere bemanningsleden vreesden dat het schip onder een vloek op het water verkeerde. De kapitein vreesde dat alle bemanningsleden zouden afhaken als er niet zoiets als een reinigingsritueel tot stand kwam.
Theo Hettema stelde verder dat de pastores recht hebben op een link naar een zendende moedergemeente. Het is helemaal niet raar als een predikant voor bijzondere werkzaamheden zitting heeft in een algemene kerkenraad.
In november krijgt het categoriaal pastoraat twee officiële zetels als adviseur in de generale synode. Ds. Rienke Vedders-Dekker, werkzaam bij Eugeria in Almelo, is daar één van. Ze vertelde tijdens de bijeenkomst hoe de eerste contacten waren. Ze ging ook in op het proefschrift waaraan ze werkt. Het gaat over kwetsbare ouderen en wat ze ervaren van de kerk. Ze heeft voor haar onderzoek 29 diepte-interviews met ouderen gehouden en ook gesproken met diaconieën in de regio Almelo / Wierden. Eén van de conclusies is dat kwetsbare ouderen aandacht vragen, ook voor geloof- en zingevingsvragen.
Twaalf pastores waren afgereisd naar Almelo om het gesprek te voeren met Janny Bunschoten en de classispredikant. Het bleek dat de contacten met de werkgemeenschappen zeer wisselend zijn. Ze kregen de toezegging dat ze een mail zouden ontvangen met contactgegevens van de werkgemeenschap, zodat diegene die dat wil zich verder kan aansluiten.
Rienke Vedders nam de bezoekers mee door de kerkzaal, tevens de ontmoetingsruimte van het zorgcentrum. Ze noemde het een voordeel dat men als kerkelijke gemeenschap zo in het zicht van de bezoekers samenkomt.
Annerie Snier gaf een toelichting bij het werk van Willem. Het team van Willem heeft een algemene achtergrond en bestaat uit geestelijke verzorgers uit de regio Twente / Achterhoek. Willem ondersteunt mensen bij zingevings- en levensvragen.
Het is de bedoeling dat de ontmoeting ongeveer één keer per twee jaar plaatsvindt. De pastores van IJsselheem in de regio Kampen-Zwolle hebben aangeboden om volgende keer gastvrijheid te verlenen aan de groep.
Foto boven: V.l.n.r. Theo Hettema, Feike Verboom, Marianne Huisken
Foto onder: V.l.n.r. Janny Bunschoten, Marianne Huisken, Els Groeneveld, Marianne Benard-Broertjes, Irma Smits, Annerie Snier, Feike Verboom, Rienke Vedders-Dekker, Eric Koster, Marielle Vlasblom, Pauline Eigenhuis