Foto: schatkist waarmee geld wordt ingezameld in de Lebuïnuskerk in Deventer; let wel: het gaat om geregistreerde (controleerbare) giften (archieffoto)

Giftenaftrek blijft


Het kabinet houdt de aftrek van giften voor particulieren in stand. Dat bericht het Nederlands Dagblad na analyse van de Miljoenennota. Minister Eelco Heinen van Financiën laat het belastingvoordeel voor burgers als ze schenkingen doen aan goede doelen bestaan. De verruiming geldt niet voor ondernemers.

Het kabinet leek aanvankelijk van plan de giftenaftrek aan banden te leggen. Dat leidde tot protesten uit de samenleving, onder meer vanuit de Protestantse Kerk (KerkinActie). Een petitie om het oude beleid te continueren werd meer dan 45.000 keer getekend. De kerk betoogde onder meer dat een reductie op giftenaftrek via de voordeur weliswaar de staat 250 miljoen euro extra oplevert, maar via de achterdeur even veel geld kost, omdat non-profit-organisaties daardoor hun activiteiten zouden moeten beperken. Het kabinet blijkt gevoelig voor die redenering.

Het besluit is belangrijk voor de lokale kerken. Acties als Kerkbalans behouden daarmee het rendement. Gevreesd werd dat het schrappen van de aftrekbaarheid ten koste zou gaan van toegezegde bijdragen van gemeenteleden. Nu dat  niet het geval is, kunnen kerken hun achterban wijzen op het belastingvoordeel, een gift is aftrekbaar van de inkomsten, waardoor men wellicht genegen is een hoger bedrag te gunnen aan de ideële instelling, in dit geval de kerk.

De kortingen op ontwikkelingssamenwerking blijven. Via KerkinActie ervaart de Protestantse Kerk daarvan de gevolgen.