Foto: een nieuwe generatie op weg naar de synagoge (thematische foto uit het archief)

Kanalen voor hulp aan Midden-Oosten


Diverse gezamenlijke hulporganisaties hebben giro 555 geopend voor noodhulp aan het Midden-Oosten. Onder de hulporganisaties is ook KerkinActie. Op de website van de gezamenlijke organisaties wordt gezegd dat het geld naar alle partijen gaat die dat nodig hebben om nood te lenigen. Gaza voorop, Libanon, Syrië, Westbank en Israël.

Het Nederlands Dagblad meldt dat er lange discussies zijn gevoerd. Enkele omroepen en radiostations hebben aangegeven de actie niet te promoten, omdat ze bang zijn voor reputatieschade. De grote commerciële radiostations van DPG Media (Qmusic en Joe) en Talpa (Radio 538, Radio 10) doen niet mee aan een gezamenlijke uitzending op de radio. Wel zenden ze op de actiedag spotjes uit om aandacht te vragen voor Giro555. Er kwam kritiek van verschillende kanten. Er was kritiek op het feit dat Israël geld krijgt. Er was kritiek op het feit dat het risico bestaat dat ook Hamas profiteert. Er waren bezwaren tegen de verder niet publiek duidelijke verdeling, maar waar wel duidelijk is dat er meer geld naar Gaza en Libanon gaat dan naar Israël. De Telegraaf meldt dat 60 procent naar Gaza gaat, 35 procent naar Libanon en 5 procent naar Israël. Volgens Harm Goossens, actievoorzitter van Giro555, ligt het veel genuanceerder, en stemt men de bijdrage af al naar gelang er nood is.  

Dat wordt beaamd door de website van Giro555: het geld gaat daarheen waar mensen in nood verkeren. Hoe groter de nood, hoe meer geld. In Gaza is zo’n beetje alles kapot wat er kapot geschoten kan worden. Maar ook in Israël zijn tienduizenden Israëli’s ontheemd geraakt door de dreiging van Hezbollah. We helpen de mensen in nood, zegt giro 555, en dan doet het er niet toe wie die mensen verder zijn. In twee dagen tijd zamelden de gezamenlijke hulporganisaties 1,1 miljoen in. Achter Giro555 zitten de organisaties: Care Nederland, Kerk in Actie, het Nederlandse Rode Kruis, Oxfam Novib, Plan International, Stichting Vluchteling, Terre des Hommes, Unicef Nederland en World Vision, klik hier.

Een organisatie als Christenen voor Israël staat niet voor dergelijke dilemma’s maar steunt Israël. De organisatie Christenen voor Israël biedt speciale ‘Handen-uit-de-mouwenreizen’ aan. Deelnemers kunnen een aantal dagen aan de slag in Israël om bij te springen waar er maar hulp nodig is. Men kan helpen bij de oogst, projecten uitbouwen en hulppakketten helpen inpakken. Tijdens de reis ontmoeten de deelnemers ook Israëli’s die de aanval van Hamas op 7 oktober van dichtbij hebben meegemaakt. Men bezoekt Sderot en het terrein waar tijdens het Nova Muziekfestival honderden  jongeren werden vermoord. Er zijn inmiddels tien van die reizen volgeboekt. Een speciale predikantenreis ‘Bemoedig Israël’ vanaf 7 november heeft nog ruimte. Klik hier en scrol naar onderen. Klik hier

Een pro-Israël organisatie als ‘Israëlactie’ biedt noodhulp aan. Het gaat dan onder meer om preventieve hulp, zoals het plaatsen van mobiele schuilkelders en het bevoorraden van medische noodpakketten. Klik hier.