Foto: De kerk in Steenwijkerwold, voorbeeld van een dorpskerk, heeft het boek van 'Geloven in de dorpskerk' ter inzage liggen bij de ingang van de kerk

Ode aan dorpskerk


In de protestantse kerk van Steenwijkerwold ligt er een exemplaar op een verhoogde tafel bij de uitgang. Het gaat om het boek ‘Geloven in de dorpskerk’. Het boek is recent uitgebracht bij uitgeverij Adveniat, waar Leo Fijen de scepter zwaait. In het boek zijn 24 dorpskerken opgenomen verdeeld over de 12 provincies.

Fijen sluit met zijn boek aan bij de dorpskerkbeweging, zoals de Protestantse Kerk daar in de achterliggende jaren vorm aan heeft gegeven. De dorpskerkbeweging laat zien hoe je als kerk op het dorp aansluiting zoekt bij het geheel van de omliggende gemeenschap en probeert een ziel te geven aan het geheel. Fijen pleit in een interview met het Reformatorisch Dagblad voor die verbinding. Hij zegt daarover onder meer: ‘Kerkgangers moeten niet alleen geloofswaarheden leren, maar ook het geloof laten zien in de dienst aan onze naasten. (….). Dat is wat mij betreft een van de grootste uitdagingen: juist in de dorpen zou de kerk die taak op zich moeten nemen’. Hij ziet ook mogelijkheden om elkaar laagdrempelig uit te nodigen om de kerk eens te bezoeken, als je elkaar kent en elkaar ook tegenkomt in een lokale supermarkt.

Vanuit Overijssel zijn de plaatsen Heino (protestants) en Lettele (rooms-katholiek) opgenomen in de bundel. Ds. Hans van Solkema schreeft over het kerkelijk leven in Heino; Leo Fijen zelf gaat in op de situatie in Lettele. Hij benoemt onder meer de inbreng van kerkleden in Lettele in het openhouden van de supermarkt. Andere plaatsen laten weer andere hand- en spandiensten zien van kerkleden. Zo stelt men in Hoogezand-Sappemeer tuintjes beschikbaar voor leden die te weinig hebben om van rond te komen.

De uitgeverij geeft als aanbeveling bij de uitgave mee: ‘In Nederland wordt het platteland als regio steeds belangrijker. Daar is nog gemeenschapszin, daar kijken mensen naar elkaar om, daar is de schepping nabij, daar doen mensen hun best om buurthuis en supermarkt open te houden. En daar is de kerk alles tegelijk: buurthuis, koffiehuis, gemeenschapsplek, heilige plaats, stiltelocatie’.  Over die betekenis van de kerk komt Leo Fijen, samen met Jacobine Gelderloos en Klaas Touwen (voortrekkers van de dorpskerkbeweging) met deze uitgave. Maarten Boersema legde de kerken vast op foto.

Het boek ‘Geloven in de dorpskerk’ kost 24,99 euro en is via de boekhandel of via internet verkrijgbaar.

Foto: Omslag van het boek 'Geloven in de dorpskerk'