Foto: Christenen voor Israël is terughoudend in de berichtgeving over de gasten die vanuit Israël hier een verhaal vertellen (foto vanuit vliegtuig boven Israël). 

Geheimzinnig over details van Joodse gasten


De melding doet geheimzinnig aan. Je kunt luisteren naar een inleiding van een Israëlische officier, die op bezoek is in Nederland. Op 19 september komt hij in Enschede. Maar onduidelijk is waar. De aankondiging in het Gezamenlijk Zondagsblad meldt slechts: Aanmelding verplicht; en: na aanmelding ontvangt u per mail bericht over de locatie. Het roept de vraag op: Is alles wat er georganiseerd wordt rond Israël dan zo gepolariseerd dat je je in zwijgen moet hullen als je een activiteit opzet die verbonden kan worden met het conflict ‘Gaza-Israël’?

De bijeenkomst in Enschede is georganiseerd door Christenen voor Israël. Dat is een organisatie die de positie van de Joden en van Israël inzichtelijk probeert te maken. De organisatie uit Nijkerk heeft de komende tijd Shadi Khalloul uitgenodigd. De organisatie koppelt dat in enkele publicaties aan de zevende oktober, toen de oorlog met Gaza uitbrak en Hamas-leden een bloedbad aanrichten in het grensgebied met Gaza. Shadi Khalloul is een Aramese Christelijke Maronitische Israëliër. Hij was kandidaat voor de Knesseth namens de Aramees-Syrische gemeenschap in Israël. Hij vindt het belangrijk bruggen te bouwen tussen christelijke en joodse gemeenschappen in Israël en hij probeert daarbij de Aramese taal (de taal die teruggaat op de moedertaal van Jezus) nieuw leven in te blazen, aldus Christenen voor Israël.

In Nederland komt hij in Bodegraven, Nijkerk, Surhuisterveen en Enschede. De plaatsen zijn bekend, maar de exacte locaties worden niet genoemd op internet. Wie de website van de organisatie bezoekt, merkt dat men de solidariteit met Israël onderbouwt met steun aan diverse handen-uit-de-mouwen-reizen. Mensen kunnen daarbij een week tegen betaling naar Israël om te helpen bij de oogst en het inpakken van hulppakketten. De organisatie wijst er op dat het ministerie van buitenlandse zaken een negatief reisadvies afgeeft voor Israël en men analyseert welke verzekeringen mogelijk zijn als je met oorlogsterreur te maken krijgt.

Wie de website bezoekt, ziet dat het inmiddels bij diverse bijeenkomsten met gasten uit Israël gebruikelijk is om niet het gebouw waar men vergadert nog met naam en adres op de publieke website te zetten. Bij eerdere bijeenkomsten en met Nederlandse inleiders plaatste men wel een adres. Zo was er een bijeenkomst met Daan Damsteeg, die ook korte tijd voor KerkinActie in Flevoland op de loonlijst stond, in Almere op 17 oktober 2023. Daar stond precies bij plaats en tijd in Almere.