Energiecrisis bundelt gebruik van kerkgebouwen
Diverse kerken werken onderling samen om de energiecrisis het hoofd te bieden. Tubantia bericht dat de hervormde gemeente en de gereformeerde kerk van Daarle een gemeenschappelijk rooster hanteren, zodat ze aan één kerkgebouw voldoende hebben. De ene zondag zijn alle vieringen in de hervormde kerk, de andere zondag in de gereformeerde. Ook in andere plaatsen, zoals Almelo, Vriezenveen, Balkbrug en Kampen, maakt men keuzes.
Tubantia meldt dat men in Daarle al in november besluiten heeft genomen om de krachten te bundelen. Op die manier kunnen de kerkrentmeesters de energiekosten halveren. Elke gemeenschap heeft zondagmorgen zijn eigen dienst met zijn eigen ambtsdragers; maar ze maken gebruik van hetzelfde kerkgebouw. ’s Middags is er sprake van een gemeenschappelijke dienst.
Almelo
De protestantse gemeente te Almelo bericht op de website dat men in verband met de hoog oplopende energiekosten heeft besloten in de periode van 1 januari tot en met 19 februari kerkdiensten samen te voegen. Er zijn per zondag minder kerkgebouwen open. In de 40-dagentijd vanaf 22 februari zijn alle kerkgebouwen weer in gebruik. Er is een schema gemaakt waarbij wisselend de gebouwen De Bleek, de Pniëlkerk, Noach en de Grote Kerk zijn geopend c.q. gesloten.
Vriezenveen
De website van de hervormde gemeente te Vriezenveen heeft een zelfde bericht. De algemene kerkenraad heeft als noodmaatregel besloten om voor de maanden januari, februari en maart drie kerkgebouwen tijdelijk te sluiten en de verwarming uit te zetten. Dat bespaart ongeveer 35.000 euro aan energiekosten. Voor Vriezenveen impliceert het sluiting van de Westerkerk, de Aakerk en de Pollenkerk. De kerkdiensten worden verplaatst naar de Grote Kerk. Er worden twee ochtenddiensten achter elkaar gehouden om 9.00 uur en 11.00 uur, waarin de wijkgemeenten om de beurt dienst doen. De middag- en avonddiensten blijven onveranderd.
Kampen
In Kampen laat men de ochtenddiensten ongewijzigd. Voor de middagdiensten gaat men wel schuiven. De wijkgemeente Broederkerk (gereformeerde bond) gebruikt dan het Open Hof, een goedkoper te verwarmen gebouw. De Westerkerk blijft de eigen ruimte gebruiken, maar wijkt uit van de grote kerkzaal naar een bijlokaal. De doordeweekse activiteiten worden geclusterd in bepaalde kerken. Verhuurders zijn geïnformeerd en betalen mee aan de kosten.
De commissie gebouwenbeheer in de Hanzestad stelt verder vast dat er een zekere spanning bestaat tussen het principe dat men goed wil ventileren in verband met de corona-afspraken, terwijl men in het kader van de energiekosten-beheersing juist het gebouw wil warm houden. Omdat er op dit moment geen beperkingen zijn voor corona, neigt men er in Kampen toe de ventilatie enigszins te beperken.
Balkbrug
In Balkbrug heeft het moderamen besloten om de achterliggende dienst op oudejaarsavond in de Brugkerk te houden. Aanvankelijk was men van plan deze in de pittoreske Reestkerk te houden, maar omdat men ook op nieuwjaarsdag in de Brugkerk samenkomt, probeert men op deze manier energiebewust te programmeren.
De stijging van de energieprijzen onderstreept het belang van de actie Kerkbalans die in januari gehouden wordt. De gemeenteleden krijgen in de periode vanaf 14 januari het verzoek de hoogte van de vrijwillige bijdrage voor 2023 aan te geven. Thema voor de campagne dit jaar is ‘Geef vandaag voor de kerk van morgen’.
Foto: het oriëntatiebord in Daarle wijst de richting naar de verschillende kerkgebouwen