
Foto: Marijke Landlust tekent het preekconsent onder het toeziend oog van diverse camera's, achter haar kijkt Mark Schippers toe
BM classis reikt preekconsenten uit in liturgische viering
Met een liturgisch ochtendgebed heeft het breed moderamen van de classis Overijssel-Flevoland vrijdag 11 april twee kerkelijke werkers een preekconsent aangereikt. Het gaat om een toestemming om voor te gaan in de eigen gemeente voor Marijke Landlust – van der Beek uit Steenwijk en voor Mark Schippers uit Wesepe.
Ds. Wilbert Dekker, preses van de classis, ging voor in de liturgie en las in de lijn van het kerkelijk jaar het verhaal van de voetwassing door Jezus. Hij trok een parallel naar de kerk en zei dat iemand die leiding geeft geroepen is te dienen.
Het breed moderamen sprak in eigen kring over de ambtelijke lijn in de kerk versus de ambtenaarlijke lijn. Het gesprek werd ingezet met een tekstfragment over ‘religieus leiderschap in post-christelijk Nederland’. Daarin schetsen de auteurs Leon van den Broeke en Eddy van der Borght een situatie van hoe de ambtenaren in de kerk de neiging kunnen hebben de ambtsdragers te overvleugelen. Ze analyseren hoe in hervormde kerk de radenrepubliek heerste en in gereformeerde kring de deputaatschappen. ‘Na de kerkvereniging van 2004 zijn de raden en de deputaatschappen gaandeweg afgeschaft of hooguit vervangen door adviserende beraden. Op uitvoerend gebied is hun rol overgenomen door de Dienstenorganisatie’. ‘Opnieuw valt te constateren dat wat in het oorspronkelijke ontwerp van de presbyteriaal-synodale kerkorganisatie niet was opgenomen, in de latere kerkinrichting terugkeert als een (semi-) zelfstandige instantie’.
Enkele bm-leden noemden de beweging onvermijdelijk, omdat de thema’s in de kerk zich bewegen van het pastoraat naar techniek. ‘In de praktijk overlappen de verantwoordelijkheden van de ambtsdrager en die van de ambtenaar elkaar’, bracht één van de bm-leden naar voren. En een ander vulde aan: ‘Dat hoeft geen probleem te zijn als de communicatie adequaat is’.
Anderen wezen op de principieel andere insteek van een ambtsdrager, d ie spreekt vanuit de roeping door God tot het ambt en de toonzetting vanuit het geloof. Iemand citeerde de Amerikaan John Piper die een boek heeft uitgebracht met de titel ‘Brothers we are not professionals’. Je moet je als ambtsdrager niet laten voorstaan op het feit dat je een bepaalde deskundigheid hebt, je laat je als ambtsdrager aanspreken vanuit een geloofshouding.
Een ouderling-kerkrentmeester noemde de tegenstelling niet zozeer die van de ambtsdrager versus de ambtenaar, maar die van de professional versus de amateurs. Hebben de betaalde ambtenaren voldoende oog voor de vrijwillige amateurs? Weer een ander sprak over de vraag naar de macht. Het gaat om de vraag wie doorzettingsbevoegd is.
Het breed moderamen sprak over de verhouding tot allerlei toerustingsorganisaties. Je merkt af en toe dat flankerende organisaties die niet per se de kerkelijke affiniteit hebben van de PKN, hun diensten aanbieden. Het is de vraag of de gemeenteopbouw van dergelijke groepen de opbouw van een protestantse gemeente dient of uiteindelijk contraproductief werkt, omdat de toerusters onvoldoende op de hoogte zijn van de kerkelijke lijnen binnen de PKN. Het bm besloot dat in voorkomende gevallen ervaringen met de diverse organisaties aan kerkenraden worden aangereikt; het is dan aan de kerkenraad om de afweging te maken of men een instelling wil betalen voor nadere toerusting. De voorzitter zal met andere classes overleggen hoe men daar omgaat met de verschillende flankerende organisaties.
Het breed moderamen stemde in met een mogelijke samenwerking van gemeenten in de Kop van Overijssel. Er werd een koers uitgezet voor de contacten met enkele andere gemeenten.