De regionale top-10 van meest bezochte artikelen in 2022
Meten is weten. Dat weet iedereen die zich met beleid bezighoudt. Wat spreekt mensen aan? Wat zijn producten die verkopen? Wat zijn diensten die gewaardeerd worden? De komst van de websites heeft het meten van belangstelling behoorlijk vereenvoudigd. Je kan met een simpele techniek precies vaststellen waar de meeste aandacht van bezoekers naar toe gaat. We maakten voor de website van de classispredikant van Overijssel-Flevoland een top-tien van meest bezochte pagina’s. Ze volgen hieronder.
1. Gebeden voor kerk en thuis
klik hier
Deze website geeft voorbeelden van gebeden, die we in de classis tegenkomen. Een opening van een vergadering. Voorbeden. Gebed om opening van het Woord. Gebeden aansluitend bij de actualiteit. Er worden nog steeds gebeden toegevoegd, het is dus een groei-pagina.
2. Mutaties
klik hier
Iedere week is er wel iemand die verhuist in de classis. Een predikant vertrekt, een kerkelijk werker meldt zich aan. Hier houden we de mutaties bij voor zover ze bekend worden gemaakt. Er worden geregeld laatste namen toegevoegd, ook dit is dus een groei-pagina.
3. Dekker nieuwe preses
klik hier
Eén van de grootste wijzigingen qua organisatie in 2022 was de wisseling van preses. Ds. Hans van Solkema (Heino) werd interim-predikant en vertrok als voorzitter. Ds. Wilbert Dekker (Kampen) volgde hem op als preses. Veel mensen namen een kijkje op de webpagina en zagen foto’s van de preses en van de maaltijd die de classicale afgevaardigden gebruikten.
4. Doorwerken na emeritaat
klik hier
Het was een initiatief van de classicale vergadering zelf: een ontmoeting van bijna-emeriti en beginnende emeriti. Op 13 mei trof men elkaar en sprak men over het stijgende tekort een voorgangers en pastores.
5. Uitvaart door leken
klik hier
Twee keer berichtten we over plaatsen waar men leken verder toerust om rouwpastoraat en rouwplechtigheden te verzorgen: in Lelystad nam men een landelijke training af; in Steenwijk bevestigde men verschillende mensen in het ambt van ouderling met een bijzondere opdracht. Blijkbaar herkennen veel bezoekers van de site de behoefte aan verbreding van voorgangers en begeleiders.
6. Aanpassing traktementen
klik hier
Er zijn veel kerkrentmeesters die de website volgen. Er is bij hen en vanzelfsprekend ook bij de pastores interesse bij de ontwikkeling van de predikantstraktementen. Berichten over de verhogingen aansluitend bij ambtenarensalarissen konden zich in veel bezoekers verheugen. Er werd op basis van die aanpassingen zelfs een speciale ontmoeting belegd met kerkelijk bureau Salland om een verder gesprek te hebben over alle (noodzakelijke) prijsaanpassingen.
7. Uitdagingen burgers en boeren
klik hier
Het jaar 2022 was het jaar van de boerenprotesten. Er kwamen enkele berichten daarover op de website: van de voorzitter van de landelijke synode (‘Uitdaging burgers en boeren’) en het breed moderamen van de classis sprak in bezinnende zin over het thema (‘Voedselketen schuldig’). De berichten werden veel gelezen.
8. Offensief vluchtelingen
klik hier
Het thema van ‘vluchtelingen’ was uiterst actueel en kreeg veel bezoekers. Het ging om een initiatief dat vanuit Kampen-IJsselmuiden breed landelijk werd uitgerold, het ging om een oproep van ds. Gerrit Jan Zomer (emeritus Staphorst) die een pleidooi hield voor meer aandacht. Het ging om een doordachte predikant van ds. Esther Scheer (Tubbergen) in reactie op ontwikkelingen in Albergen.
9. Energiecampagne
klik hier
Op instigatie van de gereformeerde kerk in Ommen kwam de classis Overijssel-Flevoland al in 2021 met een inzet voor de onderkant van de samenleving. Het ging om herverdeling van energietegemoetkomingen en om ondersteuning bij stijgende prijzen (klik hier) In 2022 is het initiatief verder aangezet, de prijzen bleven fors stijgen en de landelijke kerk nam de noodkreet over. Plaatsen, zoals Hardenberg, Zwolle, Ommen, Zwartsluis, Emmeloord, Almelo gaven concreet gestalte aan de campagne.
10. Agenda
klik hier
Toen we de rubriek ‘agenda’ starten, hadden we twijfel. Is het interessant voor mensen om te weten waar de classispredikant zoal naar toegaat? Gelet op de hits is het antwoord bevestigend. Inmiddels maken we van de nieuwsgierigheid gebruik door vierjaarlijkse bezoeken ook af te spreken en te coördineren via de website. https://www.klaasvanderkamp.nl/colofon/data-4-jaarlijks-bezoek
Plaatsen
Zoals je het bezoek van de pagina’s kunt meten, kan je ook laten tellen waar de bezoekers vandaan komen. Natuurlijk komen de meeste gasten uit de classis Overijssel-Flevoland (ongeveer 60 procent). Maar ook behoorlijk wat mensen buiten de regio komen even buurten. Ze komen vooral uit de streep die je kan trekken van Den Haag naar Hoogeveen. Dus relatief veel Bible Belt.
Als je kijkt naar de plaatsnamen, dan zijn het vooral steden met een hoog inwoneraantal en steden in de regio Overijssel-Flevoland. De top – tien daarvan ziet er als volgt uit:
1. Amsterdam
2. Rotterdam
3. Zwolle
4. Steenwijk
5. Almere
6. Kampen
7. Enschede
8. Lelystad
9. Emmeloord
10. Hardenberg
Verkeer
Je kan ook zien in de statistiek hoe mensen verzeild geraken op de site www.klaasvanderkamp.nl Opmerkelijk is dat het aantal directe hits, dus mensen die gericht naar de pagina gaan, niet het hoogste aantal afnemers oplevert. Het gaat om ongeveer een kwart van het aantal bezoekers. Veel hoger ligt het aantal mensen dat gericht zoekt op een trefwoord en via een zoekmachine binnenkomt. Dat aantal kan stijgen tot zeventig procent. De rest komt via social media of via een website die naar www.klaasvanderkamp.nl verwijst.
Dat laatste promoten we. Je kan immers vrij eenvoudig een logo op je eigen website plaatsen en dan verwijzen naar de site van de classispredikant. Plaatsen die geregeld verkeer opleveren zijn onder meer: Haaksbergen, Emmeloord, Ootmarsum, Kuinre-Blankenham, Vollenhove, Raalte, Zwolle en Olst.
Landelijke thema’s
Ook de landelijke websites van de kerk hebben dit jaar hun top-tien gepubliceerd van meest bezochte items. Het is aardig om deze lijst te vergelijken met de hier bovenstaande classicale lijst. Er zijn enkele overeenkomsten.
Op nummer één van de landelijke lijst staat de serie ‘Orde van dienst’ met onder meer consistoriegebeden. De parallellie met ‘gebeden voor kerk en thuis’ van bovenstaande lijst is opvallend. Het toont de behoefte bij de achterban aan voorbeeldteksten van gebeden. De nummer twee van de landelijke lijst ligt in dezelfde sfeer: ‘openingen voor vergaderingen’. En ook de nummer 5 van de landelijke lijst gaat over gebeden.
De oorlog in Oekraïne staat vierde op de landelijke lijst en correspondeert met nummer 8 van bovenstaande classicale lijst: betrokkenheid bij de vluchtelingen uit Oost-Europa.
Voor de landelijke top-10: klik hier.