Solidariteitsheffing teruggenomen, geen mededelingen over quotum

De nieuwe regeling voor de solidariteitskas binnen de Protestantse Kerk in Nederland is ingetrokken. Dat blijkt uit de verslagen in enkele dagbladen van de besloten zitting van de kleine synode vrijdag 13 december. De kranten schrijven niet over de nieuwe methodiek onder de quotumheffing.

Er is dus nog enige onduidelijkheid in de berichten. Maar dat zal wellicht in de loop van de week veranderen. De Protestantse Kerk – aldus het Friesch Dagblad - zal de uitkomst van de bespreking op de kleine synode deze week communiceren richting de gemeenten die een revisieverzoek hebben ingediend en ook publiceren op haar website. De besluiten worden officieel gepubliceerd op 6 januari, ‘zodat gemeenten zich daar niet rond de komende feestdagen over hoeven te buigen’.

Zoals bekend zijn er aanpassingen aangekondigd in de manier waarop de PKN bijdragen heft vanuit de plaatselijke gemeenten voor bovenplaatselijk werk en voor solidariteitsprojecten op diverse locaties. Plaatselijke gemeenten en diaconieën betalen jaarlijks een (verplichte) financiële quotumbijdrage aan het bovenplaatselijke werk van de Protestantse Kerk. Hieruit wordt het landelijke werk van de kerk betaald. Daarnaast is er de jaarlijkse afdracht aan de solidariteitskas, waarmee gemeenten elkaar ondersteunen en helpen.

De kleine synode besloot eerder in 2024 deze regelingen van quotum en solidariteitskas aan te passen. Dit leidde tot 170 revisieverzoeken op de tafel van de kleine synode. Ook maakten 215 gemeenten en diaconieën bezwaar tegen de besluiten bij het Generaal College voor de behandeling van Bezwaren en Geschillen (GCBG), een landelijk rechtscollege.

De bijstelling impliceert, aldus onder meer Nederlands Dagblad en Friesch Dagblad, dat lokale gemeenten een bijdrage van vijf euro per belijdend lid blijven afdragen aan de solidariteitskas in plaats van een bedrag dat is gebaseerd op het vermogen van gemeenten. De komende twee jaar zal er een kerkbreed gesprek worden gevoerd om te verkennen hoe het verder moet met deze solidariteitskas. 

Rond het quotum zijn geen veranderingen aangekondigd. Het is de bedoeling dat gemeenten niet alleen betalen over 'levend geld', maar ook worden aangeslagen op basis van rendementen op 'dood geld', dus geld verkregen door inzet van bezittingen en vermogen.