Detachering als optie

Een enkele keer meldt zich een predikant bij de classis(predikant) met de opmerking: ‘Als er een gemeente is die tijdelijk een dag in de week iemand extra nodig heeft, mag je mijn naam noemen. Ik kan vanuit mijn huidige gemeente wel enige tijd gedetacheerd worden’. De opmerking is waardevol, want het impliceert dat vacante gemeenten een beroep op deze predikanten kunnen doen voor lopend werk of specifiek werk dat anders blijft liggen.

Natuurlijk kan een vacante gemeente een interimpredikant of een ambulant predikant zoeken via het mobiliteitsbureau. Het is ook mogelijk een emeritus voor hulpdiensten aan te stellen of een kerkelijk werker te zoeken in tijdelijke dienst. Maar voor verschillende vacante gemeenten kan het ook een uitkomst zijn om juist een dienstdoend predikant van elders tijdelijk binnen te halen. Door een detacheringsovereenkomst te tekenen, kan de gunnende gemeente schadeloos worden gesteld voor het bedrag dat met de detachering is gemoeid. Als de termijn van detachering voorbij is, of de vacante positie is ingevuld, kan de aanstelling eindigen.

Er zijn enkele predikanten die open staan, zo blijkt voor een dergelijke constructie. Vacante gemeenten of andere gemeenten die meer over de mogelijkheden willen weten, kunnen contact zoeken met de classispredikant van Overijssel-Flevoland.

Foto: vrije associatie bij wisseling van zetels

Aanvulling: 

Er zijn enkele gemeenten geweest die vragen stelden bij deze optie. Ter informatie daarom een aanvulling. De website van de landelijke kerk geeft informatie over de constructie. Klik hier. Daar staat onder meer welke facetten je vooraf bespreekt, zoals de onderdelen van het werk die je oppakt, de onderdelen van het werk in de eigen gemeente die je tijdelijk delegeert of uitstelt. Qua kosten gaat het deel van de tijdsbesteding dat de nieuwe gemeente ingevuld krijgt inderdaad ook naar die nieuwe gemeente. 

Nog weer anders gezegd: Detachering is een vorm van structurele hulpdiensten, dus max. 2 jaar met  eventueel 2 jaar verlenging na toestemming BMCV. De predikant houdt het eigen traktement (zonder 10% tijdelijke-dienst-toeslag). De 'inhurende' gemeente betaalt (in een voorbeeld waarbij sprake is van 0,2 fte inzet gaat het om 20% van de bezettingsbijdrage (zonder tijdelijke-dienst-opslag) aan de 'verhurende' gemeente. Financieel is dat dus aantrekkelijk, want bij een gewoon hulpdienstencontract betaalt de gemeente de tijdelijke-dienst-opslag op de gewone bezettingsbijdrage. Wil men structureel detacheren (langer dan 4 jaar), dan moeten de twee gemeenten een samenwerkingsovereenkomst sluiten waarin men afspreekt de predikant structureel te delen. Het model voor zo'n overeenkomst op grond van ord. 2-7 is te vinden op https://protestantsekerk.nl/kerkorde/modellen-bij-de-kerkorde/