Koopzondag minder in westelijk deel Overijssel
Het zal niet echt verbazen, dat de bereidheid om op zondag inkopen te doen in het oosten van Overijssel en in Flevoland groter in het protestantse westelijke deel van Overijssel. Dat blijkt uit statistiek van koopstromenonderzoek, dat in 2015 is verschenen bij I&O research.
Het rapport laat zien, dat in plaatsen als Zeewolde (26 procent), Enschede (23 procent) en de Hof van Twente (22 procent) iets minder dan de kwart van de consumenten gebruik maakt van de koopzondag. In steden als Zwolle (13 procent), Kampen (5 procent) en Hardenberg (5 procent) ligt dat percentage wezenlijk lager. Een plaats als Zwolle kent wel diverse koopzondagen. Gerekend over een periode van 5 jaar is er een lichte stijging.
Het onderzoek laat ook zien hoe het is met het digitale online winkelen. Ook daar scoort een Flevolandse gemeente als Zeewolde hoog (54 procent). Voor de provincie Overijssel liggen daar de verhoudingen juist andersom aan die van de koopzondag: het westelijk deel koopt relatief veel online, het oostelijk deel minder.
We noemen een aantal steden:
Zwolle (44 procent)
Deventer (44 procent)
Kampen (43 procent)
Hellendoorn (43 procent)
Steenwijkerland (41 procent)
Hardenberg (41 procent)
Raalte (41 procent)
Hof van Twente (41 procent)
Tubbergen (41 procent)
Urk (40 procent)
Rijssen Holten (40 procent)
Enschede (40 procent)
Ommen (39 procent)
Hengelo (39 procent)
Oldenzaal (38 procent)
Almelo (37 procent)
Borne (37 procent)
Wierden (36 procent)
Dalfsen (36 procent)
Twenterand (34 procent)