Foto: ds. Jan Hommes tijdens de koffie voorafgaand aan het programma tijdens een druk bezochte ontmoeting

Slob: Predikant moet risico durven lopen in de verkondiging


De gemeente vertrouwt de prediking toe aan de predikant. De handdruk na de dienst bekrachtigt de instemming. Zo’n gebaar is riskant. Het dwingt je rekening te houden met je gehoor. Het gevaar bestaat dat de dominee gaat duiken en zich niet echt uitspreekt.

Ds. Wouter Slob, eerder predikant in Zuidlaren en tegenwoordig in Nijmegen, sprak deze woorden in een lezing bij het afscheid van ds. Jan Hommes als classispredikant van Groningen-Drenthe. Het afscheid vond plaats op 15 december in de Jozefkerk in Assen. Slob sprak over het thema ‘Met alle heiligen’. Hij waarschuwde mensen niet te zeer naar de mond te spreken. Verkondiging mag niet worden tot het uitspreken van tekst die mensen graag horen, je moet je laten leiden door een boodschap waarin je echt iets te zeggen hebt. Juist andersdenkenden kunnen je aan het denken zetten, meent Slob, die naast predikant sinds 2009 ook bijzonder hoogleraar is voor Protestantse Kerk, Theologie en Cultuur aan de Rijksuniversiteit te Groningen.

God is groter dan ons hart en ons hoofd. Dus moeten we ons gelijk niet bevechten, meent Slob, maar ons de mening van de ander laten aanzeggen. Identiteit is niet het eigen gelijk halen. Je moet andersdenkenden niet diskwalificeren, maar juist bij hen te rade gaan. Niet de waarheid staat ter discussie, maar de betekenis. Mensen mogen op een eigen manier betekenis aan dingen verlenen.

Ds. Jan Hommes had bij zijn afscheid Wouter Slob als spreker gevraagd. Zelf ging Jan Hommes voor in een korte afscheidsdienst. Hij sprak daarin over Sifra en Pua, de twee vroedvrouwen, die weigerden de bevelen van de Egyptische farao uit te voeren. ‘Ze zijn niet te benauwd om dat ook tegen de farao te zeggen’, aldus Hommes. Ze weigeren de baby’s van de Hebreeën in de Nijl te gooien. Ze laten met hun gedrag zien wat mensen voor elkaar kunnen betekenen. Ze helpen mij ook, aldus Jan Hommes, bij het zoeken naar verbinding in de kerk. Hij verbond het verhaal uit Exodus met het opstandingsverhaal van Jezus. Maria is in dat verhaal zo’n vrouw die gelooft in veranderen. Haar persoon steekt schril af bij de soldaten ie als dood neervallen. Ze kunnen zich geen voorstelling maken bij een opstanding uit de doden. Jan sloot zijn overdenking af met het verwijzen naar deze voorbeeldfiguren. Zij hebben lef. ‘Er is moed voor nodig om kwetsbaar te durven zijn. Dat is voor mij geloof’.

Ds. Jan Hommes wordt in Groningen-Drenthe opgevolgd door ds. Ellen Peersmann.

Foto: ds. Wouter Slob was wel aanwezig om zijn rede uit te spreken, maar hij moest zich wat afgezonderd opstellen in de kerkruimte, vanwege de coronabesmetting waarvan hij last had