Klimaatloop door Overijssel verschuift naar 2021
De Pelgrimage voor Klimaatgerechtigheid, die in het najaar van 2020 zou plaatsvinden van het Poolse Zielona Góra (de vorige klimaattop vond plaats in Polen, om precies te zijn in Katowice) naar het Schotse Glasgow is verschoven naar 2021. Daarmee moeten ook de drie halteplaatsen zich instellen op een ander tijdsschema.Het blijft de bedoeling om in de loop van 2021 de plaatsen Hengelo, Markelo en Colmschate aan te doen.
De verschuiving van de pelgrimage vloeit onmiddellijk voort uit het uitstel van de klimaattop van de Verenigde Naties, die aanvankelijk voor november 2020 gepland stond in Glasgow. De vorige top vond plaats in Katowice. Uitstel is nodig vanwege de coronacrisis. De nieuwe datum is nog niet bepaald.
De Duitse kerken hebben het voortouw bij het organiseren van de klimaatpelgrimage. Een groep christenen zal een pelgrimage lopen, van Polen tot Glasgow. Een pelgrimage voor klimaatgerechtigheid. De pelgrims zullen door Nederland lopen als ondersteuning van de doelen om tot een verantwoord duurzaam beleid te komen wereldwijd.
De GroeneKerken, waarin de Protestantse Kerk een leidende rol speelt, sluiten zich bij deze beweging aan, en roepen kerken en christenen in Nederland op om mee te lopen. Het is mogelijk om de hele pelgrimage mee te lopen, maar ook een dag of een paar dagen in Nederland natuurlijk.
Het Nederlandse deel loopt van Glanerbrug (grensovergang) naar IJmuiden. De route ziet er als volgt uit:
Glanerbrug/grens naar Hengelo (17 km)
Van Hengelo naar Markelo (25 km)
Van Markelo naar Colmschate (22 km)
Van Colmschate naar Twello (9 km)
Van Twello naar Apeldoorn (13 km)
Van Apeldoorn naar Voorthuizen (26 km)
Van Voorthuizen naar Amersfoort (19 km)
Van Amersfoort naar Zeist (15 km)
Van Zeist naar Maarssen (21 km)
Van Maarssen naar Amsterdam zuidoost (25 km)
Van Amsterdam zuidoost naar Hoofddorp (28 km)
Van Hoofddorp naar IJmuiden (22 km)
De langste etappe is die van Amsterdam zuid-oost naar Hoofddorp (28 km). Het meeste hoogteverschil is tussen Amersfoort en Zeist (52 meter) en tussen Hengelo en Markelo (49 meter).
Foto:
Boven de etappe dwars door Overijssel (van de Duitse website)
Onder een klimaatloop uit de archiefdoos uit 2015 (Utrecht)